Coronavirus

El covid s'accelera però encara no afecta els hospitals

El BIOCOMSC de la UPC preveu que la xarxa sanitària aguanti si la protecció de la vacuna es manté passats els sis mesos

ARA
2 min
Vianants sense mascareta al centre de Barcelona.

BarcelonaEls hospitals es mantenen al marge encara, però l'increment dels contagis per covid tant a Catalunya com sobretot a Europa fa que els pròxims dies siguin clau. Les últimes dades epidemiològiques publicades pel departament de Salut confirmen que la tendència a l'alça és constant. I això, enmig de la tornada de les primeres mesures restrictives en alguns països, com la que a partir d'aquesta mitjanit obliga els austríacs no vacunats a confinar-se. Però ara per ara, a Catalunya, la xifra d'ingressats als centres sanitaris continua per sota del llindar crític que compromet el funcionament normal de l'activitat assistencial.

En tots els hospitals catalans hi ha 367 persones ingressades per covid, 13 més que divendres, mentre que l'increment dels que han d'entrar a les UCI és mínim, i amb 88 pacients la xifra és lluny dels 100 que fan saltar l'alarma. En canvi, el risc de rebrot, l'índex que mesura el potencial de creixement de l'epidèmia, està augmentant des de fa dues setmanes i s'ha situat aquest diumenge en 124 punts, 22 més que divendres. La corba epidèmica es consolida en el risc alt que marca el llindar dels 100 punts. La velocitat de propagació del virus també creix: avui és d'1,55 –set centèsimes més que divendres–, és a dir, 100 infectats contagien una mitjana de 155 persones. I això que vol dir que el virus circula sense control.

Enric Álvarez, investigador del BIOCOMSC de la UPC, ha assenyalat en declaracions a RAC1 que aquest ritme és perillós perquè ha sigut el punt d'inflexió que ha fet desbocar el creixement en anteriors onades. Ha apuntat que Catalunya està "repetint el patró" de creixement que es viu a Europa i que les previsions a mitjà termini "no són bones". Espanya i Catalunya presenten una de les millors taxes de cobertura de la vacuna en totes les franges d'edat, però la gran incògnita per determinar si la xarxa sanitària aguantarà és saber la intensitat de la protecció immunològica a partir dels sis mesos, subratlla l'equip de Clara Prats.

Com a mesura de prevenció perquè no es dispari la circulació del covid, des del BIOMSC insisteixen en la importància d'administrar la tercera dosi de reforç a la gent gran i als vulnerables de la resta d'edats, com ja s'està fent. En aquest sentit, Álvarez ha afirmat en la mateixa entrevista que l'efecte de la vacunació s'està notant en una rapidesa menor en la circulació, perquè, abans de la campanya d'immunització entre els joves, la xifra de contagis es va doblar en tres dies a l'estiu, i ara ho està fent a un ritme de tres o quatre setmanes.

stats