Consultori de salut

Fer la digestió abans de banyar-se: mite o realitat?

Si s’ha ingerit un àpat copiós es recomana esperar un parell d’hores abans de banyar-se

Telmo Rivilla Videgain
23/08/2025

BarcelonaTall de digestió. Tres paraules que cada estiu tornen a les platges i piscines en forma d’advertències: “No t’hi fiquis encara” o “Espera una estona”. Aquestes expressions es converteixen gairebé en un mantra, però semblen desaparèixer quan s'acaba la calor. La imatge és clara: l’estómac ple i, de sobte, un salt a l’aigua que paralitza el cos. Però, què hi ha de cert en tot això?

Experts de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques (ICMDM) de l’Hospital Clínic de Barcelona assenyalen que “el que es coneix comunament com a tall de digestió és un fenomen conegut com a hidrocució o xoc termodiferencial”. Es produeix per un canvi sobtat de temperatura corporal en entrar en contacte amb l’aigua. Això s’agreuja si s’ha menjat, ja que el cos dirigeix més sang al sistema digestiu.

Cargando
No hay anuncios

No només passa després de menjar: també pot succeir quan s’entra a l’aigua freda després de fer exercici o de prendre el sol durant hores. Les conseqüències poden anar des d’escalfor, nàusees, marejos, visió borrosa i fins a pèrdua de consciència, cosa que augmenta el risc d’ofegament.

Per evitar qualsevol xoc és important aclimatar el cos a la temperatura de l’aigua, entrant-hi a poc a poc procurant no submergir el cap de manera brusca. A més, si s’ha ingerit un àpat copiós es recomana esperar un parell d’hores abans de banyar-se. D’altra banda, tampoc no s’ha de fer exercici d’alta intensitat just abans d’entrar a l’aigua. Però el més important, assenyalen diversos experts de l’Hospital Clínic, és hidratar-se constantment per reduir "el risc de patir una hidrocució”.