Salut

L'Hospital de Sant Pau tindrà un centre dedicat exclusivament a atendre les malalties de la gent gran

El nou espai ocuparà 5.000 m2 i s'ha de construir abans de tres anys dins del mateix recinte hospitalari

3 min
Persones grans assegudes en un banc a Barcelona

L'Hospital de Sant Pau atén una població més envellida –i que genera més demanda sanitària– que altres hospitals del mateix nivell. Un de cada quatre pacients que atén té més de 65 anys i el 2050 un terç de la població tindrà més de 65 anys, i el 15%, més de 80. Davant d'aquesta realitat, Sant Pau projecta posar en marxa abans del 2025 un centre específic per atendre les urgències i les necessitats de persones grans fràgils, ja siguin de tipus mèdic, quirúrgic o farmacològic. El Qcare o clínica d'urgències d'alta resolució per a l'envelliment, com es diu de manera provisional, ocuparà un espai d'uns 5.000 m² i es construirà en un edifici nou dins del recinte del mateix hospital, molt a prop d'ona ara hi ha el centre Kàlida. Aquest és un dels projectes més destacats de Més Sant Pau, el nou pla estratègic per als pròxims vuit anys amb què l'hospital, degà de la medicina catalana, vol encetar una nova etapa.

El nou centre tindrà una àrea d'observació i diagnòstic amb radiologia, quiròfans i espais propis d'hospitalització per a períodes curts. L'actual servei d'urgències de Sant Pau ja disposa d'un dispositiu d'atenció a la fragilitat (DAFSU) però ara es vol fer un pas més i que aquest dispositiu passi a ser "un petit hospital". "Tenim una població gran i envellida i hem de tenir consciència real de quina és la comunitat a la qual ens adrecem i el que necessita. I resoldre els problemes de la fragilitat ens sembla molt important", assegura el director gerent de l'Hospital de Sant Pau, Adrià Comella.

Vista aèria de l'Hospital de Sant Pau.

Aquest nou dispositiu ha de servir, per exemple, per retallar el temps d'espera entre que es produeix una fractura de fèmur i la seva intervenció, per reduir el consum de fàrmacs d'aquest segment de població, que està hipermedicat, o per fer acompanyament i seguiment de la persona abans de la tornada a casa. "També hi haurà un espai on, una vegada atesa la urgència i abans de tornar al seu domicili, la persona podrà habituar-se a la presa de medicaments, a horaris i a hàbits perquè ens trobem que donem l'alta a persones grans i al cap de tres dies tornen a ingressar en pitjors condicions. Es tracta de fer no només la part del diagnòstic, sinó també l’acompanyament perquè la persona pugui tornar a fer vida el més normal possible", explica Comella.

Tot i que el projecte encara és molt incipient per posar-hi xifres, el gerent apunta que podria costar entre 12 i 14 milions d'euros i podria atendre entre 1.000 i 2.000 persones a l'any. "No s'aplica aquest model a cap altre hospital d'Espanya i volem agafar aquesta bandera. Aspirem que pugui ser extensiu a altres llocs del territori", afegeix el director gerent de Sant Pau.

Créixer en espai

En el marc del Més Sant Pau, l'hospital també vol créixer en espai i l'objectiu és afegir 35.000 m² als més de 110.000 m² actuals amb un nou edifici per augmentar, entre d'altres, el servei maternoinfantil, els quiròfans i guanyar en més capacitat assistencial i quirúrgica. Això es duria a terme en una segona fase a partir del 2025. L'objectiu és ampliar en un 40% la seva capacitat assistencial. Més enllà del creixement en infraestructures, el centre també vol modernitzar els sistemes d'informació i tecnologia i potenciar les àrees en què és capdavanter: les neurociències, les teràpies gèniques i, especialment, les hematologies, les malalties cardiovasculars i les cirurgies complexes. Dins d'aquest pla també es vol impulsar la perspectiva de gènere per evitar el biaix diagnòstic i terapèutic.

A l'Hospital de Sant Pau treballen al voltant de 4.200 professionals, el 70% dels quals són dones. El centre atén una població de més de 400.000 persones i té un pressupost de 430 milions d'euros anuals.

stats