Salut
Societat Salut 15/09/2022

Javier Bardem 'dona' el seu iris a la lluita contra la ceguesa en països pobres

La Fundació Ulls del Món subhasta una imatge ocular de l'actor per captar fons que garanteixin revisions oftalmològiques a l'Àfrica i Llatinoamèrica

3 min
L'actor Javier Bardem fent-se la fotografia de l'iris que se subhastarà per captar fons.

BarcelonaBona part dels problemes de visió es poden prevenir o corregir i, malgrat això, al món hi ha milions de persones que es queden cegues. Per falta d'higiene o d'accés al sistema sanitari, per condicions climàtiques adverses o a conseqüència d'un conflicte bèl·lic. La Fundació Ulls del Món, una organització sense ànim de lucre, fa dues dècades que busca la manera de frenar l'auge de casos de pèrdua de visió, una problemàtica que s'estima que el 2050 afectarà 1.800 milions de persones. Fins ara, l'entitat ha desplegat projectes per formar oftalmòlegs en països com el Sàhara, Moçambic, Bolívia i Mali, i ha garantit revisions oculars a poblacions socioeconòmicament vulnerables. I a la seva última iniciativa s'hi ha sumat una cara molt coneguda, el guanyador d'un Oscar Javier Bardem. L'actor canari ha donat una fotografia del seu iris perquè sigui subhastat i tots els fons recaptats es destinin a iniciatives per a la prevenció de la ceguesa i el tractament de deficiències oculars en països de renda baixa.

El projecte Iris del món consisteix en obtenir una fotografia exclusiva de l’iris d’un personatge famós per subhastar-la, tant en imatge digital NFT (token no fungible) com en versió impresa, per aconseguir recursos econòmics i sensibilitzar la població sobre les desigualtats en l'atenció ocular al món i "conscienciar sobre la realitat oftalmològica dels països més empobrits". El primer a sumar-s'hi ha sigut Bardem, triat per la Fundació per la seva "projecció internacional", i la seva fotografia tindrà un preu de sortida de 9.000 euros, una xifra amb la qual l'entitat preveu que podria efectuar fins a 1.028 operacions de cataractes en zones en vies de desenvolupament. La fundació calcula que fer una revisió ocular costa 7 euros i operar de cataractes, 70, de manera que l'abast de la iniciativa estarà subjecte a la quantitat obtinguda a la subhasta, que arrencarà el pròxim 29 de setembre a les 14 h (hora catalana) a la seva pàgina web i s'allargarà una setmana, fins al 6 d’octubre a les 20 h.

Imatge impresa de l'iris de Javier Bardem dedicada per l'actor.

La imatge s'entregarà a la persona compradora en dos formats: un arxiu digital NFT (un arxiu que està registrat en una plataforma blockchain i és únic i impossible de modificar) i una fotografia impresa signada i dedicada per l'actor, els dos autenticats com a peces úniques. “Tenir accés a totes les emocions que entren per la vista i que repercuteixen en la sensibilitat és una revolució emocional i espiritual. Per això m'agrada col·laborar amb Iris del món donant una fotografia del meu iris per subhastar i continuar ajudant a la col·laboració que fa la Fundació en la ceguesa evitable”, destaca Javier Bardem.

En funció dels recursos que proporcioni el projecte, la Fundació podrà ampliar les seves línies d'actuació. Per exemple, si se n'aconsegueixen 30.000 euros, s'oferirà formació durant quatre anys a un oftalmòleg, per exemple, a Mali, perquè pugui proporcionar els tractaments necessaris a la població local. I si se n'assoleixen 100.000, es posarà en marxa una òptica mòbil per facilitar l’accés a la salut ocular –fer revisions i indicar l'ús d'ulleres– a les persones que viuen a les zones rurals i remotes.

La directora de la Fundació Ulls del Món, Anna Barba, ha agraït la col·laboració de Javier Bardem i la seva implicació en la causa. “El Javier ha estat molt generós a l’hora de compartir amb Ulls del Món una cosa molt personal i exclusiu: el seu iris. És un senyal d'identitat, testimoni de moments únics que ara podrà ser propietat de qui guanyi la subhasta gràcies a aquesta inspiradora fotografia, original i irrepetible. Els seus ulls obren altres ulls”, ha dit.

Dades "alarmants"

Segons l'Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB), les dades són "alarmants": 161 milions de persones tenen errors de refracció (l'ull no enfoca bé) no corregits, 100 milions tenen cataractes i 510 milions tenen problemes per veure-hi de prop. El 90% dels casos es podrien prevenir o curar, però el 90% de les persones amb deficiències visuals viuen en països d’ingressos baixos o mitjans i, a més, la meitat dels afectats (55%) són dones.

La Fundació Ulls del Món, nascuda l’any 2001 de la mà de l'ara ex síndic de greuges, Rafael Ribó, i el reconegut oftalmòleg Borja Corcóstegui, preveu ampliar el projecte en els pròxims mesos amb la subhasta d'altres imatges de celebritats amb projecció internacional d'àmbits com la cultura o el món de l'esport. Javier Bardem se suma a la llarga llista de famosos que han donat suport a Ulls del Món en altres iniciatives des de l’any 2001, com els artistes Antoni Tàpies i Jaume Plensa, els cuiners Ferran Adrià i els germans Roca, el pianista Lang Lang, la soprano Barbara Hendricks o l'escriptor Eduardo Galeano, entre d'altres.

stats