Obren la tercera dosi per a 16.000 joves d'entre 18 i 29 anys

Són les persones, la majoria personal essencial, que ja fa vuit mesos que es van vacunar

3 min
Una infermera vacuna una noia al Poblenou de Barcelona.

BarcelonaLes persones d'entre 18 i 29 anys ja poden demanar cita per vacunar-se amb la 3a dosi a partir d'aquest dimecres, sempre que esperin almenys quatre setmanes si s'han infectat o que hagin passat 8 mesos des de la segona vacuna. Aquest requisit, que canvia respecte a la resta de franges (només cal deixar passar 5 mesos), limita molt el nombre de persones que, d'entrada, es podran punxar amb la tercera dosi: seran 16.000, de moment. Es tracta de personal essencial (professionals educatius, membres dels cossos de seguretat, persones que cuiden de grans dependents...) que quan va començar la campanya de la vacunació van tenir prioritat i, per tant, fa més temps que estan vacunats. En canvi, la immensa majoria de gent d'entre 18 i 29 anys haurà d'esperar-se un temps per posar-se la tercera dosi, perquè es van vacunar al juliol –fa només mig any.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que amb la tercera dosi ja no es vacuna per col·lectius, sinó per franges d'edat, i que s'ha considerat "prioritari" vacunar amb la dosi de reforç la gent que ja fa molts mesos que va posar-se les dues primeres. En el cas dels joves d'entre 18 i 29 anys, s'ha decidit deixar passar vuit mesos, i no cinc, per començar a vacunar "de manera més progressiva", però Cabezas ja ha avançat que la idea és que en les pròximes setmanes s'acabarà reduint el termini als cinc mesos altre cop i que "molt aviat" es convocarà la resta del col·lectiu. Els terminis que ara hi ha fixats són deixar passar cinc mesos si les primeres vacunes eren Moderna o Pfizer i tres si són AstraZeneca o Janssen.

En canvi, Cabezas no ha amagat la "sorpresa" per les baixes xifres de vacunació entre els menors. Només el 37,6% de nens i nenes d'entre 5 i 11 anys estan vacunats –75.000 en total–. És per això que Cabezas ha fet una "crida activa als pares" perquè portin els seus fills a vacunar-se. Segons ha dit, la variant òmicron "s'escapa" de les vacunes pel que fa al contagi, però "no pel que fa a la malaltia greu".

A la roda de premsa setmanal de Salut també hi ha intervingut Francesc López Seguí, responsable de la Unitat d’Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l’ICS, Francesc López Seguí, per explicar els resultats de l'estudi Anàlisi cost-benefici de la vacunació contra la covid-19 a Catalunya. Segons les seves conclusions, per cada euro que s'ha invertit en vacunes, el sistema sanitari se n'ha estalviat 1,4 en hospitalitzacions, estades a les UCI i proves PCR i antígens, i 3,4 en morts i casos amb seqüeles.

Comença a baixar la incidència de casos a tot l'Estat

Tot i que a Catalunya els positius encara continuen a l'alça (n'ha sumat 45.812 de nous en les últimes 24 hores i la incidència s'enfila a 4.815 casos per cada 100.000 habitants), a tot l'Estat la tendència ja fa uns dies que comença a alentir-se. De fet, aquest dimecres és el segon dia consecutiu en què la incidència de casos baixa: se situa en 3.286 casos per cada 100.000 habitants. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat que a hores d'ara ja es podria haver arribat al pic de la sisena onada a tot l'Estat, malgrat que encara ha demanat "prudència" i esperar que es consolidin les dades en els pròxims dies. Ara bé, el que sí que ha confirmat és que "l'estabilització" dels casos s'observa en tots els grups d'edat.

Darias ha comparegut en roda de premsa després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut i al costat del director de l'Institut Carlos III de Madrid, Cristóbal Belda, que ha presentat l'informe sobre la immunitat que es genera després de la vacunació, sobretot orientat a les persones de més de 65 anys (hi han participat 1.200 persones d'aquesta franja d'edat i s'ha fet en els últims quatre mesos). La conclusió principal de l'estudi confirma que després de la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus s'incrementa el nombre d'anticossos i que són eficaços davant les variants delta i també òmicron.

En concret, l'estudi conclou que els anticossos augmenten fins a vint vegades més després que una persona de més de 65 anys rebi la dosi de reforç de la vacuna i que això passa tant en les persones que han passat la infecció com en les que no. Segons Belda, l'informe també detalla l'increment dels anticossos neutralitzants per a cada una de les variants: fins a 17 vegades més en el cas de la variant delta i fins a 10 vegades en el cas de l'òmicron.

stats