Salut

Salut reorganitza els pediatres dels CAP per resoldre la falta de mans

La conselleria diu que el canvi reforçarà els serveis però els veïns denuncien pèrdua de proximitat

4 min
Un nen visitant-se al Cap de Roquetes en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa falta de pediatres a l’atenció primària és endèmica: històricament ha afectat els municipis petits i les zones rurals, però ara també s’ha convertit en un problema en ciutats mitjanes i grans. Arreu del país, cada cop més famílies tenen problemes per visitar-se als seus centres de referència, sigui perquè no hi ha professionals disponibles –hi ha poc interès entre els estudiants a l’hora de formar-se com a pediatre de primària– o perquè hi treballen només unes hores al dia. Sovint, doncs, moltes de les famílies del milió d’infants de fins a 14 anys que viuen al país han d’anar a altres CAP propers per poder rebre atenció. La solució que proposa ara el departament de Salut per pal·liar el dèficit de mans, tot i que encara és a les beceroles, seria doble: en territoris on costa garantir l’atenció pediàtrica es crearà una xarxa de pediatres que es desplaçarà per poder cobrir les vacants i les baixes o es concentrarà el servei en alguns CAP de manera que siguin les famílies les que s’hagin de moure. 

Les dues opcions s’han estat aplicant tant formalment, en el cas de la creació d’equips matrius en forma de prova pilot, com informalment, en el del desplaçament de les famílies, però ara la idea de Salut és institucionalitzar-les. De cara a l’any que ve, la conselleria ha de disposar de 79 equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP), que tindran una direcció pròpia i estaran formats per entre 8 i 15 pediatres i 8 i 15 infermeres pediàtriques (no necessàriament amb la mateixa proporció), a més d’altres especialistes en atenció pediàtrica. Actualment ja hi ha 25 d’aquests equips en funcionament, i a finals del 2024 s’haurien d’haver desplegat els 79.

La idea del departament és que s’ubiquin dins d’alguns CAP, tot i que no es descarten altres espais que no ha concretat. En tot cas la conselleria es compromet a garantir que els desplaçaments per arribar-hi no superin els 30 minuts, ha explicat la responsable d’Atenció Pediàtrica de Salut, Gemma Ricós. Cada equip tindrà assignat entre 5.000 i 25.000 infants i joves, per això la xifra de 79 equips podria augmentar si les necessitats augmenten. Sobre quins territoris s’acollirien a una opció o una altra, Salut encara no ho concreta, i diu que la decisió dependrà de les característiques de cada territori, com ara la dispersió geogràfica, la vulnerabilitat socioeconòmica o el nombre d’infants que hi resideixen. 

Salut assegura que tots els infants i adolescents tindran un pediatre i una infermera pediàtrica de referència. El conseller Manel Balcells ha afirmat que el model que es vol desplegar és “molt complet” i “absolutament necessari per garantir la qualitat” en l’atenció pediàtrica. En aquest sentit, ha reconegut que “no hi ha una equitat a tot el territori” català i que hi ha “cert desconfort” per la falta de pediatres. 

Crítiques d’entitats veïnals

Aquest dèficit de pediatres als CAP s’explica, sobretot, perquè la carrera professional és poc atractiva. La majoria dels professionals opten per treballar als hospitals perquè hi cobren més, hi poden fer guàrdies i hi poden créixer en l'àmbit de la investigació. En canvi, a la primària sovint no tenen ni un equip propi que els permeti col·laborar entre ells. Amb aquest model, defensa la conselleria, es garantirà una xarxa d’almenys quatre pediatres per territori. 

Entitats socials de barris amb dèficit estructural de pediatres, com el Turó de la Peira i Nou Barris, a Barcelona, o de Sabadell, i moviments per la sanitat pública com el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) i Marea Blanca tenen previst fer una roda de premsa aquest dimarts per denunciar que el model “deixa sense assistència de proximitat” milers d’infants. Fa temps que es mobilitzen localment per “recuperar” els serveis a cada barri i aquesta proposta va en contra de la seva demanda. Amb tot, Balcells s’ha avançat a les crítiques. “Aquests canvis són per millorar l’atenció. Tothom vol que els infants estiguin ben atesos, no que estiguin atesos i prou”, ha reblat.

També la presidenta de l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica (ACIP), Susanna Campo, ha instat les famílies a veure la proposta “com un guany i no com una pèrdua”. “Tenint en compte que en alguns territoris manca algun pediatre, a l'estar tots junts i agregats la població potser farà cinc minuts més, però tindrà pediatre en tots els torns. Això és qualitat”, ha recalcat. A més, la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria (SCP), Anna Gatell, calcula que al voltant d’un 36% dels infants fora de l’àrea metropolitana de Barcelona són atesos per metges de família o sense l’especialitat. En aquest sentit, ha assenyalat que el nou model afavorirà l’equitat territorial i l’optimització dels recursos. 

Un 061 específic per a infants

Salut també reforçarà el 061 Salut Respon incorporant-hi una línia especialitzada per a infants. Ara ja existeix un pediatre intensivista per a infants greus o crítics, que dona suport telemàtic als professionals de l’atenció primària i els assessora des del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). A partir del juny de l’any que ve, però, el 061 s’ampliarà amb la figura del pediatre especialista en atenció primària i urgències per a pacients que no són greus ni crítics amb atenció no presencial. L’objectiu és resoldre el problema o dubte de salut de l’infant o adolescent per evitar desplaçaments que no siguin necessaris o bé guiar les famílies en els següents passos que han de seguir, per exemple si els cal visitar-se en un centre sanitari. Segons dades del 2022, el SEM rep cada dia prop de mig miler de consultes pediàtriques.

stats