Salut
Societat Salut 03/05/2023

Sant Pau comença a provar una nova immunoteràpia CAR-T contra limfomes resistents

L'hospital assajarà el fàrmac en 40 malalts que no responen a la quimioteràpia i al trasplantament de moll d'os

Ara
3 min
Treball a la sala blanca del Sant Pau, que ha estat especialment dissenyada per al desenvolupament de medicaments de teràpia avançada.

BarcelonaEntre l'arsenal de teràpies oncològiques que s'assagen arreu del món, la immunoteràpia té ara un paper preponderant. Aquesta tècnica biològica en què s'energitza el sistema immune amb un fàrmac personalitzat perquè les defenses naturals del cos despertin, distingeixin les cèl·lules tumorals i les ataquin, està donant uns bons resultats en la lluita contra alguns càncers avançats o de mal pronòstic, com ara leucèmies o melanomes. L'exemple més recent és el de la immunoteràpia basada en l'estimulació dels limfòcits T amb receptors quimèrics d’antígens, una teràpia que es coneix per les sigles CAR-T i que l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB Sant Pau) començarà ja a assajar. El mateix centre ha dissenyat, desenvolupat i produït, sense farmacèutiques al darrere, el CAR-T 19 SP, un medicament que vol esdevenir una teràpia única a l'Estat per a pacients de limfomes –un tipus de càncer hematològic causat pel creixement descontrolat dels glòbuls blancs i la seva acumulació als ganglis limfàtics– que no responen als tractaments convencionals, segons ha informat aquest dimecres el centre.

La immunoteràpia CAR-T és un tractament a partir de les mateixes defenses del pacient, que s'extreuen i es modifiquen perquè tinguin capacitat per atacar els tumors i es tornen a introduir al cos. De fet, els experts es refereixen a aquesta teràpia com un "fàrmac viu". El CAR-T desenvolupat per Sant Pau, el segon de producció pròpia, es caracteritza per estar enriquit en limfòcits T de memòria –un subtipus d'aquestes cèl·lules claus del sistema immunitari–, que són poc nombrosos però extremadament eficaços i duradors en el temps. "Seleccionem els limfòcits T de memòria del mateix pacient i els entrenem perquè, cada cop que detectin una cèl·lula tumoral, l'eliminin. Així, de forma duradora, al cos del pacient quedaria un «detector i eliminador» de qualsevol cèl·lula del limfoma que tornés a aparèixer", explica el director del Grup de Recerca d'Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica de l'IIB-Sant Pau i responsable del projecte, Javier Briones.

Per a la primera fase de l'assaig es reclutaran 10 pacients amb limfoma difús de cèl·lula gran, fol·licular o de cèl·lules de mantell, i, a la segona, se n'inclouran 30 més. Així, es preveu tractar uns 40 malalts en els pròxims dos anys. L'assaig clínic està dirigit per Briones i ha rebut un ajut de 2 milions d'euros per part de la Fundació La Caixa. També compta amb les col·laboracions de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. La proposta terapèutica del Sant Pau aborda més del 80% de tots els limfomes.

Càncer de sang més freqüent

El limfoma és el càncer de sang més freqüent a l’Estat, tal com recull l'informe anual de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), que calcula que aquest any es diagnosticaran gairebé 10.000 casos nous de limfomes no Hodgkin. La majoria dels pacients que pateixen aquesta malaltia oncològica del sistema limfàtic aconsegueixen eliminar-la del tot després de sotmetre's a cicles intensius de quimioteràpia i, sovint, a un trasplantament de moll d'os. Tot i això, molts recauen al cap d'un temps i, quan això passa, disposen de molt poques opcions terapèutiques. Segons l'hospital, és aquí on el nou CAR-T pot ser útil.

Actualment no hi ha cap tractament d'immunoteràpia CAR-T aprovat i comercialitzat disponible a Espanya per a limfoma fol·licular ni per a limfoma de cèl·lules de mantell en els pacients refractaris a almenys dos o tres tractaments convencionals. Sant Pau, que forma part del projecte europeu T2Evolve, és un dels centres acreditats a l’Estat que compten amb autorització per utilitzar medicaments CAR-T, per part de la direcció general de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia, que depèn del ministeri de Sanitat. Aquest centre disposa d'instal·lacions de primer nivell, així com de professionals altament qualificats i especialitzats.

stats