Salut
Societat Salut 19/02/2023

Per què sento dolor quan canvia el temps?

Els experts responen si realment hi ha relació entre les molèsties o dolors i els episodis de pluja o fred

Melinda Wenner Moyer / The New York Times
4 min
Els estudis científics que analitzen la relació entre el temps i el dolor són petits i sovint, contradictoris

Nova YorkHi ha moltes raons per les quals no ens agraden el fred o la humitat, incloent-hi els efectes potencials que tenen aquests ambients en el nostre cos. Moltes persones sovint es queixen que quan fa fred o quan plou se'ls dispara el dolor que senten en ferides antigues, com ara fractures als ossos o esquinços, i també en dolors crònics com l'artritis. Hipòcrates es queixava del mateix fa uns 2.500 anys. “És així, és una cosa que he observat en els meus propis pacients”, comenta la metgessa i professora de cirurgia ortopèdica i rehabilitació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Chicago, Jennifer Moriatis Wolf. "Els pacients em comenten que poden adonar-se de quan plourà o percebre quan nevarà", afegeix.

Tot i que els metges estan d'acord que aquestes queixes són comunes, les raons que expliquen el fenomen continuen sense ser del tot clares. S'han fet poques investigacions sobre aquesta qüestió i alguns dels estudis que hi ha han conduït a conclusions confuses i contradictòries. Tot i això, altres estudis semblen indicar que els canvis en el temps poden induir inflamació i afectar la comunicació dels nervis que envolten teixits lesionats o inflamats amb el cervell. Això fa retornar o amplificar les sensacions de dolor.

Però hi ha realment una relació entre el temps i el dolor? Depèn de la persona a qui l'hi preguntis. Un estudi publicat el 2016 va investigar el vincle entre l'estat del temps i el dolor associat amb els ossos trencats. Els investigadors van examinar dades de 2.369 visites al metge de pacients que havien patit fractures òssies. A les cites de seguiment, els investigadors van preguntar als pacients quant dolor experimentaven i van registrar dades de les condicions meteorològiques d'aquell dia, incloent-hi temperatura, pressió atmosfèrica i humitat. Els pacients van reportar més dolor en la revisió de seguiment d'un any després si la pressió atmosfèrica –que sovint disminueix abans de les tempestes i els fronts freds– era baixa i si la humitat relativa era més gran del 70% el dia de la consulta. Tot i això, l'estudi no va concloure que les temperatures baixes empitjoressin el dolor (en canvi, de manera sorprenent, els pacients van reportar més dolor si la temperatura a l'exterior superava 1 grau de temperatura sobre 0).

Els estudis que investiguen la relació entre l'estat del temps i el dolor associat amb malalties cròniques també són una mica desconcertants. En un estudi del 2019, titulat ad hoc “Ennuvolat amb probabilitats de dolor”, els investigadors van analitzar nivells de dolor autoreportats diàriament a través de telèfons intel·ligents durant el transcurs de 15 mesos en 2.658 persones que vivien amb patiments que els generaven dolor crònic. Els investigadors van examinar les classificacions de dolor dels pacients, registrades durant diverses condicions meteorològiques locals, i van descobrir que el dolor empitjorava quan la humitat s'incrementava i la pressió atmosfèrica disminuïa. Tot i això, l'estudi tampoc no va trobar una connexió clara entre el dolor i la temperatura exterior. El 2007 un altre estudi va donar resultats oposats: el dolor associat amb l'artritis als genolls augmentava amb cada descens de 10 graus Fahrenheit a la temperatura, però en canvi el dolor s'esvaïa quan la pressió atmosfèrica baixava. Un altre estudi no va trobar cap relació entre canvis a la temperatura i el dolor de l'artritis de maluc.

El reumatòleg i investigador de salut pública a la Universitat de Manchester, a Anglaterra, William G. Dixon, coautor de l'estudi dels telèfons intel·ligents, assenyala que és probable que els resultats siguin inconsistents, perquè els estudis habitualment són petits i “s'han fet de maneres diferents”. És a dir, que involucren persones amb diversos patiments, analitzen el dolor de maneres diferents i avaluen diferents variables relacionades amb l'estat del temps, així que, en realitat, argumenta, no és sorprenent que donin resultats diferents.

Aleshores, ¿per què empitjora el meu dolor i què hi puc fer? Tot i que els estudis en humans són contradictoris, un grapat d'estudis petits en animals donen suport a la noció que els canvis en les condicions meteorològiques poden influir en les molèsties i els dolors. Per exemple, un estudi va descobrir que les rates amb artritis mostraven més comportaments relacionats amb el dolor quan estaven en entorns de pressió i temperatures baixes.

També hi ha altres raons: els experts consideren que és possible que el dolor empitjori a causa de com responen els nervis a l'ambient. Un estudi va reportar que els nervis a les rates que comuniquen sensacions de dolor al cervell estaven més actius en pressió atmosfèrica més baixa. Per què? Wolf assenyala: “El canvi en la pressió baromètrica va causar que els nervis estiguessin més irritables, més sensibles”. Potser passa el mateix en les persones.

Els investigadors també han trobat que els descensos en la pressió de l'aire estan relacionats amb la inflamació de teixits, cosa que pot conduir al dolor. Un estudi del 2014 va descobrir que quan la pressió de l'aire disminuïa, el teixit conjuntiu que envolta les articulacions de les persones amb artritis reumatoide s'expandia, cosa que generava dolor i sensibilitat.

Tot i que no s'ha provat una relació entre les temperatures baixes i el dolor, el cap de reumatologia del Centre Mèdic Tufts, a Boston, Timothy E. McAlindon, considera que és una suposició raonable. McAlindon afegeix que sovint s'aconsella escalfar abans de fer exercici pel fet que la calor ajuda a relaxar els músculs i els teixits conjuntius, per la qual cosa sembla raonable que "el fred pugui, en realitat, posar més tensos els teixits conjuntius" i provocar que facin mal.

El cert és que encara hi ha moltes preguntes sense resposta, però també hi ha experts que no tenen cap dubte que hi ha una associació entre el temps i el dolor. "Crec que és totalment real", assegura Wolf. .

Copyright: The New York Times

stats