Salut

L'Hospital del Mar admet gossos de teràpia a l'UCI per desangoixar els pacients

El programa, el primer a l'Estat, mesurarà l'efecte positiu d'acaronar els animals en la recuperació dels malalts crítics

3 min
La Vida, a la falda del Francisco i la Lu, a la dreta, son els gossos de teràpia de l'UCI de l'Hospital del Mar.

BarcelonaEl Francisco no ha tingut mai un gos, però diu que li agraden molt. De tant en tant, treu a passejar el de la seva neta, "una bola de pèl blanc" que es diu Goofy. Ho explica estirat al llit de la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital del Mar de Barcelona mentre acarona la Vida, un pastor dels Pirineus que descansa a la seva falda. La Lu, un llebrer, somica amb el cap recolzat al matalàs esperant el seu torn per rebre atenció. Tots dos animals són gossos de teràpia, entrenats per la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la UAB, i que, a partir d'ara, acompanyaran emocionalment els pacients ingressats a l'UCI de l'Hospital del Mar que així ho vulguin.

El centre barceloní és un dels primers hospitals de l'Estat que permet l'entrada de gossos en unes instal·lacions on, fins ara, tenien l'accés vetat en general. Tot i que de moment forma part d'un estudi que s'allargarà un any, la idea és incorporar els animals de teràpia a la cartera de serveis com a recurs per reduir el malestar, l'estrès i l'angoixa dels pacients que han d'estar més de set dies hospitalitzats a l'àrea de crítics.

Les teràpies assistides amb animals, des de gossos fins a cavalls, fa temps que s'utilitzen per reduir l'ansietat i millorar trastorns de comportament, com l'estrès posttraumàtic o la depressió, i de conducta com l'espectre autista. A Madrid hi ha alguna iniciativa amb gossos en UCIs pediàtriques, i a l'Hospital Clínic de Barcelona s'han fet servir per a infants i adolescents amb trastorns del neurodesenvolupament. "Sabem que els gossos de teràpia són molt útils, però ara volem quantificar científicament els beneficis d’aquesta intervenció en el benestar dels pacients ingressats a l'UCI", explica el director de la càtedra, Jaume Fatjó.

La Vida, a la falda del Francisco, i la Lu, a la dreta, són els gossos de teràpia de l'UCI de l'Hospital del Mar.

Els protagonistes, la Vida i la Lu, són animals a qui els agrada el contacte amb humans, són tranquils i gens impulsius. A més, estan ensinistrats per fer teràpia seguint els estrictes protocols establerts per l’hospital i compleixen tots els requisits veterinaris per fer-ho, és a dir, estan vacunats, desparasitats i nets. "Tenen un perfecte estat de salut físic i mental i estan supervisats permanentment per veterinaris", assegura Fatjó.

Espais més amables

Aquest programa pioner de suport emocional amb animals consisteix en oferir 72 sessions, dues setmanals, d’entre 15 i 20 minuts per pacient en què, dins les seves possibilitats i mobilitat, poden acaronar o raspallar el gos, jugar, donar-li un premi i parlar-li o simplement sentir la seva companyia. L’objectiu és incrementar el confort i relaxació del pacient, així com estimular-lo per millorar la seva recuperació a través de la creació d’un entorn més amable.

"Els gossos fan l’entorn més amable. Moltes persones ingressades tenen gossos o els agraden, però també els familiars o els professionals somriuen en veure el pacient amb l'animal", explica la responsable de teràpies de Fundació Affinity, Maribel Vila. Per comprovar quin efecte indirecte tenen en el benestar dels malalts, els investigadors recolliran mostres de saliva abans i immediatament després de la interacció i analitzaran determinats paràmetres fisiològics de control de sensacions negatives. Per exemple, metabòlits de l'oxitocina, que redueix l'estrès i augmenta la sensació de benestar.

La Vida, a la falda del Francisco, i la Lu, a la dreta, són els gossos de teràpia a l'UCI de l'Hospital del Mar.

No és el primer cop que l'Hospital del Mar permet l'entrada de gossos en aquestes instal·lacions, ja que alguns pacients ho han pogut fer possible sol·licitant-ho, amb l'aval del Col·legi de Veterinaris de Barcelona i el servei de malalties infeccioses del centre. Ara, però, la intenció és que hi accedeixin gossos de teràpia certificats.

"Amb tots els nivells de seguretat, sabent que hi ha casos en què no està indicat perquè han d'estar en aïllament o tenen les defenses molt baixes, pensem que millorarà els nivells d'estrès de molts pacients en una situació de molta preocupació. A més, farà que l'UCI deixi de ser un espai fosc, tancat i claustrofòbic", afirma el cap del servei de medicina intensiva, Joan Ramon Masclans, que es declara amant dels gossos i és un dels impulsors d'aquesta iniciativa amb animals de teràpia assistida a l'UCI.

stats