Societat 29/07/2014

La patronal sanitària ACES demanda l'Hospital Clínic per realitzar activitat sanitària privada

La demanda arriba "després de múltiples intents amb diferents responsables de l'administració per frenar i reconduir aquesta situació"

Efe
3 min

BarcelonaL'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), que agrupa 248 centres privats, ha presentat una demanda contra Barnaclínic i l'Hospital Clínic de Barcelona perquè considera que fan servir i s'aprofiten de recursos públics, humans i materials, per realitzar activitat sanitària privada.

La demanda, que ha estat presentada davant un jutjat mercantil de Barcelona, defensa que el model de Barnaclínic de gestió i de prestació de serveis sanitaris "topa i perjudica els interessos de les entitats sanitàries privades" i addueix que l'activitat privada del Clínic vulnera la Llei 15/2007 de Defensa de la Competència i la Llei 3/91 de Competència Deslleial.

Segons ha informat la presidenta de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), Cristina Contel, la demanda ha estat presentada "després de múltiples intents amb diferents responsables de l'administració per frenar i reconduir aquesta situació, i constatar que, no només no hi ha resposta clara, sinó que aquest model actua com paraigua i mirall d'una pràctica que actualment es va estenent en el nostre territori".

El jutjat número 7 mercantil de Barcelona, especialitzat en Dret de la Competència, ha acceptat a tràmit la demanda de la patronal sanitària, la presidenta de la qual ha advertit que "el Pacte de Salut de Catalunya intenta donar carta de naturalesa i legitimar aquesta pràctica, amb la qual cosa ens hem vist en la imperiosa necessitat d'interposar aquesta demanda judicial".

Amb la seva demanda, la patronal vol "eliminar les pràctiques deslleials i contràries a les normes de la competència que es realitzen des de Barnaclínic i l'Hospital Clínic de Barcelona i que s'estan estenent com a paradigma a altres centres i serveis sanitaris públics del territori català".

També pretén "establir unes regles del joc clares i transparents dins del sector sanitari, i denunciar la situació de confusió que aquesta pràctica genera en la ciutadania i que altera la prestació assistencial dels ciutadans, creant a expenses seves un sistema sanitari de doble velocitat en funció dels recursos econòmics dels que disposin".

Contel ha aclarit que "en cap cas la demanda és una atac contra l'Hospital Clínic, institució que respectem per la seva excel·lència i prestigi. Però sí ho és contra un model de gestió que lesiona els interessos de les entitats sanitàries privades que representem".

En la seva demanda, ACES destaca que Barnaclínic utilitza i s'aprofita de la imatge i de la marca de prestigi de l'Hospital Clínic per captar pacients, tant del sistema públic, com d'altres procedències i oferir la seva activitat assistencial privada, "beneficiant-se dels recursos públics que tots els ciutadans paguem via impostos".

Segons la patronal, l'activitat privada de Barnaclínic "crea gran confusió en la mesura en que les dues entitats comparteixen ubicació, el mateix domicili, professionals, instal·lacions i equipaments".

Barnaclínic ocupa una planta d'hospitalització de l'Hospital Clínic per realitzar la seva activitat assistencial privada i comparteix les instal·lacions de les consultes externes.

Segons l'opinió de la presidenta de ACES, "la sanitat pública no pot augmentar els seus ingressos i eixugar el seu dèficit crònic a costa de fer activitat privada".

"Les entitats sanitàries públiques -ha afegit Contel- no estan ni legal ni èticament constituïdes per oferir serveis sanitaris privats, dispensant un tracte diferencial entre els ciutadans que poden pagar i els que no. Una pràctica que va en clar detriment dels ciutadans sense recursos i dels professionals sanitaris".

"Tampoc l'argument polític del infrafinançament del sistema sanitari públic, realitat a part, justifica que els centres públics es dediquin a la realització d'activitat privada, pretenent il·lusòriament a costa de la privada, fer del sistema sanitari públic un sistema sostenible i rendible", ha defensat Contel.

stats