Sanitat cedeix i flexibilitzarà les restriccions a l'oci nocturn

El ministeri accepta ara permetre la reobertura encara que el risc no sigui baix després del xoc amb diverses comunitats

G.G.G.
2 min
Imatge d’una discoteca de Tarragona quan va reobrir al juny, després del primer estat d’alarma.

BarcelonaLa pressió de les comunitats autònomes ha tingut efecte: el ministeri de Sanitat cedirà i flexibilitzarà ara les restriccions tant a l'oci nocturn com a l'hostaleria. Després del xoc de la setmana passada encapçalat per la Comunitat de Madrid i el País Basc, el govern espanyol acceptarà la reobertura de les discoteques encara que el risc de transmissió no sigui baix. En un esborrany al qual ha tingut accés l'ARA, les zones amb un risc mitjà –entre les quals hi ha Catalunya– també podran reobrir, és a dir, les que tinguin una incidència acumulada d'entre 50 i 150 contagis per cada 100.000 habitants.

Sanitat, doncs, canvia de criteri i ja prepara un nou document d'accions coordinades revisat, atès el fracàs del semàfor de risc aprovat la setmana passada: diverses comunitats hi van votar en contra per considerar-lo una "invasió de competències" –Catalunya ho va fer "més per la forma que pel contingut", segons el departament de Salut–, algunes directament van amenaçar amb desobeir-les i l'Audiència Nacional va decidir aquest dilluns suspendre les noves mesures a Madrid, que les havia recorregut.

L'esborrany del ministeri, que ja s'ha enviat als consellers de les comunitats per poder-se debatre al Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres, suprimeix les limitacions d'horari de l'hostaleria fins a la una de la nit i amplia la possibilitat de reobertura de l'oci nocturn: si abans només es permetia fins a les 2 h, ara es faria extensible fins a les 3 h. Aquesta autorització es desplegaria tant a les zones amb risc baix com també a les que presenten un risc mitjà. Segons el document, a més, es podrà autoritzar que tornin a obrir les discoteques si els nivells de risc de les comunitats són 1 i 2. De moment, les úniques que ara per ara se situen per sobre d'aquests llindars són el País Basc i la Rioja, amb 182 i 213 casos per cada 100.000 habitants, respectivament.

La nova proposta de Sanitat assenyala que les restriccions "podran ser objecte de revisió i flexibilització" en funció l'evolució de la pandèmia. L'objectiu: evitar la "judicialització" de les mesures. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat aquest dimarts que en tot moment ha buscat el consens amb les comunitats autònomes i "independentment" de la suspensió cautelar de l'Audiència Nacional a Madrid. En una sessió de control al Senat, Darias ha afirmat que des del cap de setmana ha tingut "contacte permanent" amb "molts membres del Consell Interterritorial de Salut" per "buscar si era possible un espai de trobada".

L'oci nocturn ha sigut un dels punts més polèmics de la gestió de la desescalada. Amb tot, el Consell encara té qüestions pendents de debatre a curt i mitjà termini, entre les quals hi ha decidir si hi ha la possibilitat que la població es pugui vacunar en una altra comunitat coincidint amb el període d'estiu i de vacances. A més, també s'haurà de consensuar com s'avança en la vacunació de la població de menys de 40 anys: si s'opta per obrir els torns a la dècada següent (la dels 30 als 39 anys) o si s'obren les citacions independentment a totes les persones de més de 18 anys.

stats