Societat 12/10/2014

La diada de Santa Teresa del Vendrell veu una nova construcció de la gamma superior

La Colla Joves Xiquets de Valls ha coronat el segon dos de vuit sense folre de la seva història al Vendrell

Efren Garcia
4 min
2 de 8 sense folre de la Colla Jove de Valls. TJERK VAN DER MEULEN

El Vendrell p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } L'estat de salut del món casteller és immillorable. Els èxits es reprodueixen al nord i al sud. Aquelles places que fins ara havien vist castells de nou pisos estrenen els de gamma extra i les formacions amb més experiència es retroben amb els moments més dolços de la seva història. Les diades de Santa Teresa al Vendrell i de la festa major de les Corts a Barcelona han sumat aquest cap de setmana nous castells de gamma extra, de gamma superior, rècords i fites històriques a un marcador cada cop més memorable.

La Joves de Valls es refà al Vendrell

El món casteller a Valls funciona amb un estrany mecanisme de vasos comunicants. Després d'ensopegar a Tarragona durant el Concurs de Castells, la Colla Joves Xiquets de Valls ha tornat a lluir al Vendrell coronant el segon dos de vuit sense folre de la seva història. La diada de Santa Teresa ha estat revitalitzant per als vallencs, que han descarregat els dos castells bàsics de nou i han coronat una de les estructures més complicades, el dos sense folre. El castell s'ha alçat amb molta correcció però s'ha tornat a demostrar que el repte de descarregar-lo segueix sent superlatiu i ha acabat fent llenya després de l'aleta.

La Jove completa la dotzena

El mateix lloc que va veure el primer cinc de nou amb folre descarregat de la Colla Jove Xiquets de Tarragona n'ha vist aquest diumenge el dotzè consecutiu. La plaça Vella del Vendrell ha repartit premis a les tres formacions que han participat en la diada de Santa Teresa. La Jove ha descarregat el tres de nou folrat per començar l'actuació i l'ha completat amb el quatre. El seu castell més destacat, però, ha tornat a ser el cinc de nou folrat, que han descarregat per setè cop aquesta temporada, i fan així més gran encara un rècord que ja sembla irrepetible.

Els Nens es retroben amb la història

Si un element ha caracteritzat els Nens del Vendrell al llarg de la seva història ha estat el folre. Els vendrellencs són uns dels grans impulsors del dos de vuit i del pilar de set a l'època moderna dels castells. Després de completar la millor tripleta de la seva història al certamen tarragoní, els Nens han fet un pas endavant per retrobar-se amb el pilar de set folrat, un castell que feia més de 40 anys que no aconseguien coronar. Els de la camisa roja han tornat a descarregar la tripleta de castells de vuit i l'han acompanyat d'un espadat que marcarà un nou punt d'inflexió en la seva història.

Les Corts viu una diada de gamma extra

Els Minyons de Terrassa no aixequen el peu de l'accelerador. Han començat la seva actuació al barri barceloní de les Corts descarregant el tres i el quatre de nou forats i han posat la cirereta completant un altre cop el nou de vuit. La colla amfitriona, la dels Castellers de Barcelona, ha descarregat el quatre de vuit amb el pilar i el cinc de vuit, i ha deixat per al final els plats forts de la seva actuació, el novè tres de nou amb folre de l'any –el setè descarregat– i el primer pilar de set amb folre descarregat del seu historial. Tot i provar-ho en dues ocasions, els Sagals d'Osona no han pogut completar el quatre de vuit i han acabat l'actuació amb només dos castells, el cinc i el set de set.

Els petits grans èxits del cap de setmana

La nova colla dels Picapolls de la Gavarresa descarrega per primer cop dos castells de sis pisos en una mateixa diada, els Esperxats de l'Estany completen el seu primer pilar de cinc, els Castellers de la Sagrada Família s'apunten el segon dos de set de la seva història i la Colla Jove Xiquets de Valls trenca el seu registre històric. Els èxits no només han acompanyat les grans formacions; la febre castellera s'estén arreu del territori enfortint cada cop més els fonaments de la cultura de les torres humanes.

Els Castellers de Mallorca recuperen la torre

En una diada marcada per la gran col·laboració entre les tres formacions que hi han pres part, els Castellers de Mallorca han recuperat amb excel·lència el dos de set, una construcció que no aconseguien descarregar des del 2012. Els de Palma han completat una gran diada castellera descarregant el tres de set amb agulla al primer torn i el cinc de set al tercer. Els han acompanyat els Al·lots de Llevant, que han fet una diada amb tres castells de set pisos i tres enxanetes diferents a les seves construccions. La colla convidada del cap de setmana ha sigut la dels Castellers de Badalona, que, tot i la falta d’efectius, ha pogut descarregar els dos castells bàsics de set i el quatre de sis amb el pilar.

Els Minyons estrenen el tres amb el pilar

Amb la mirada posada ja a la diada de Sant Narcís a Girona, en la qual pensen atacar el tres de deu amb folre i manilles, els Minyons de Terrassa han començat el cap de setmana a Manresa, on han estrenat el tres de vuit amb agulla, que no completaven des del 2011. Els malves hi han descarregat el dos de vuit amb folre, el carro gros i el pilar de sis. La colla amfitriona ha completat la millor actuació de la seva història en descarregar el seu segon cinc de set amb el pilar, el primer set de set de la seva història i el cinc convencional. Els Tirallongues confirmen una important trajectòria ascendent que podria portar-los a provar un castell de vuit pisos abans d'acabar la temporada.

stats