Societat 24/10/2021

Santa Úrsula torna com si fos el primer dia

Els castells de vuit pisos, protagonistes a la plaça del Blat

Efren Garcia
3 min
Les colles de Valls completen la clàssica de castells de vuit, tres i quatre de vuit, i dos de set

VallsEl primer castell després de la represa el van rubricar els Castellers d’Esplugues; les primeres construccions de set i de vuit pisos van arribar de la mà dels Castellers de Vilafranca; el Mercadal, a Reus, va acollir la primera gran cita, i l’aixecament de la restricció per al públic dels actes de cultura popular va coincidir amb la Fira de Santa Teresa, al Vendrell. La diada de Santa Úrsula, però, serà recordada pel seu simbolisme. Si l’any 2019 Valls acomiadava la temporada amb l’estrena d’un castell inèdit, un somni gairebé inabastable, enguany emmarca la seva diada més icònica, de forma simbòlica i emotiva, en un retorn a l’activitat amb gust de primer pas i no de punt final. 

Diumenge els Xiquets de Valls van tornar a sentir aquelles pessigolles a la panxa, els nervis abans d’una cita important, la responsabilitat d’alçar castells al sancta sanctorum de les torres humanes. Malgrat l’anormal conjuntura, les dues formacions van entomar el repte i van apujar el llistó amb una tripleta de castells igual de simbòlica com el moment que definia, la “clàssica de castells de vuit”. 

Amb la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs; de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, la Colla Joves Xiquets de Valls va guanyar el sorteig que decidia l’ordre de l’actuació. Va iniciar la seva exhibició assegurant un quatre de vuit lleuger per la part alta, amb el neguit del primer de la temporada, i va afegir una nova estrena a la segona ronda. Malgrat que els diables vermells eren conscients de la dificultat d’atacar el dos de set amb canalla poc rodada, van decidir-se per aquesta opció tot tirant de veterania a la resta de la construcció. El moments culminants van ser força delicats, però el dos va arribar a bon port. Van arrodonir l’actuació amb el segon tres de vuit de la temporada, construcció que es va mostrar segura i confiada. 

Les colles de Valls completen la clàssica de castells de vuit, tres i quatre de vuit, i dos de set

Un diumenge de primeres vegades

Per la seva banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va plantejar tres estrenes d’una sola tacada. Va començar pel tres de vuit, un punt nerviós en el descens, i va protagonitzar el moment més complicat a l'atacar el quatre. Diumenge era un dia de primers cops, i els primers a deslligar un peu van ser els rosats. Buscant les mides perfectes, van fer sonar les gralles a la segona oportunitat, però els nervis van encarcarar la part superior de la construcció, que va esdevenir tremoladissa. La lluita durant l’aleta i el descens va ser ovacionada. Escarmentats, van lligar el dos de set amb fortalesa; tot i els nervis dels més menuts, diumenge no era un dia per caure. El dos es va entregirar en el descens però no va perillar seriosament. 

Des d’aquell 2019 gloriós, les colles han hagut de superar molts obstacles. És evident que costarà recuperar el nivell establert en la “segona època d’or” dels castells. En la memòria de la major part del públic, diumenge encara apareixien els castells de nou pisos sense folre o el dos de vuit net, però el gest de castellers i aficionats era d’orgull evident i de comunió. La plaça, per segona setmana consecutiva, va trigar més del que és habitual a buidar-se. La gent té ganes de castells i això pot fer que moltes colles mantinguin l’activitat aquest hivern.

stats