Societat 09/09/2015

El Senat aprova definitivament la reforma del PP de la llei de l'avortament

Les noies de 16 i 17 anys no podran interrompre l'embaràs sense el consentiment dels pares o els tutors legals

Ara
3 min
Un membre de la mesa del Senat utilitza la traducció simultània al Senat. Foto: ACN

BarcelonaEl Senat ha aprovat de manera definitiva, amb 145 vots a favor, 89 en contra i cinc abstencions la reforma de la llei de l’avortament impulsada pel PP que impedeix que les noies de menys de 18 anys puguin avortar sense consentiment dels pares o els tutors legals. Entre els vots en contra n'hi havia alguns de senadors del PP, com a mínim tres.

La votació s'ha fet passades les onze de la nit i, abans, el PP havia impedit que fos secreta, tal com havien demanat 70 senadors. També es van rebutjar, amb 152 vots en contra, 84 a favor i set abstencions, els set vetos de l’oposició –PSOE, PSC, CC, IU, ICV, ERC i Podem– a la reforma de la llei de l’avortament.

El principal canvi que s’introdueix respecte a la llei anterior, és que les noies de 16 i 17 anys no podran interrompre l’embaràs sense el consentiment patern. Les xifres demostren que les que ho fan són molt poques, ja que gairebé el 90% de les menors van informar els seus tutors i van interrompre la gestació acompanyades per ells.

Segons informa l’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l’Embaràs (ACAI), el percentatge de dones de 16 i 17 anys que van avortar l’any passat a l’Estat és el 3,60% del total, i d’aquestes només un 12,4% no van informar els seus pares -entre 400 i 500 menors en funció de l’any, un 0,44% del total d’avortaments- . Els professionals denuncien que la nova llei deixa sense protecció aquestes menors, que en molts casos provenen d’entorns desestructurats.

Els set vetos a la reforma, rebutjats

El Ple del Senat, on el PP té majoria absoluta, ha rebutjat avui els set vetos de l'oposició -PSOE, PSC, IU, CC, ICV, ERC i Podem- a la reforma de la llei l'avortament que impedirà que les menors de divuit anys puguin interrompre l'embaràs sense el consentiment dels seus pares o tutors legals. Els vetos han rebut 152 vots en contra, 84 a favor i set abstencions.

L'oposició ha argumentat que la modificació suposa "un retrocés i un atac" als drets de les dones, que no respon a una demanda ciutadana, sinó a motius "electoralistes". La senadora del PP María Dolores Pan ha replicat que la proposició de llei està dirigida a "protegir" les menors de 16 i 17 anys que vulguin interrompre l'embaràs.

Pan ha argumentat que la reforma reincorpora el consentiment obligatori dels progenitors en avortaments a "nenes" de 16 i 17 anys per "tornar als pares la capacitat d'aconsellar i d'estar al costat de les seves filles en aquest moment tan complicat de les seves vides". "Aquí no es treuen drets", ha insistit la senadora del PP, que ha assegurat que "cap Govern fins l'actual ha estat tan sensible amb la problemàtica que afecta les dones i els menors".

La senadora socialista Encarnación Linares considera la reforma un "atac brutal" del PP als drets de les menors per caçar alguns vots, una cosa "intolerable". Ha dit que la reforma és "innecessària" i que obligarà les menors embarassades que no tinguin empara familiar a la clandestinitat i un avortament insegur. Des de l'Entesa, Mònica Almiñana (PSC), ha dit que la modificació impulsada pel PP "fa mal i genera patiment a moltes dones" i no respon a una demanda ciutadana majoritària, sinó que té un objectiu "electoralista".

El senador d'IU Jesús Iglesias n'ha reclamat la retirada i ha retret que s'hagi recorregut al "subterfugi" d'una proposició de llei del PP, en lloc d'un projecte legislatiu del Govern, per a una reforma que "atempta" contra els drets de les dones, que ha tingut una oposició política i social "àmplia" a Espanya i més enllà.

Des d'ICV, Jordi Guillot ha acusat el PP d'un "cinisme que no té límits" amb aquesta reforma per "interessos electoralistes", i s'ha preguntat per què no va canviar la llei actual en el primer minut de legislatura si estava tan convençut que atemptava contra el dret a la vida.

Segons Ester Capella (ERC), la modificació legislativa "limita" drets, és "innecessària, retrògrada, sense base científica" i "castiga" a les menors que major protecció requereixen, perquè es tracta "simplement d'acontentar els sectors més reaccionaris de la Conferència Episcopal i l'ala més dura de la dreta".

La representant de Podem Maribel Mora ha recalcat que la iniciativa del PP té "una motivació moral", vol "recollir un grapat de vots" i suposa "una vulneració dels drets de les dones". El PNB ha donat suport als vetos, mentre que Unió ha anunciat que donarà suport a la reforma i Convergència ha donat llibertat de vot als seus senadors.

stats