Violència masclista

Investiguen dues violacions en grup a Badalona i al Segrià

Per la primera s’han detingut set homes i per la segona n’han empresonat quatre

3 min
Dos agents de la Guàrdia Urbana de Badalona en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra han obert almenys dues investigacions en l’última setmana per violacions en grup. Una ha passat a Badalona i ha acabat amb set detinguts i l’altra a Rosselló, al Segrià, on han empresonat quatre homes. La més recent és la de Badalona, perpetrada aquest dijous a les 5.30 h de la matinada. La Guàrdia Urbana ha rebut un avís d’un veí pels crits i els sorolls que sortien d’un pis de l’avinguda Alfons XIII, al barri de Llefià. No era el primer cop que aquest habitatge –que estava ocupat– causava molèsties i la policia hi havia d'anar per denunciar els inquilins. Però, segons fonts amb accés a la investigació del cas, quan els agents han arribat de seguida s’han adonat que els crits que se sentien indicaven que es podia estar cometent un delicte. Finalment, els agents han pogut entrar al pis i s’han trobat una dona estesa a terra en estat de xoc.

La Guàrdia Urbana ha detingut els set homes –tots majors d’edat– que hi havia dins l’habitatge per un delicte d’agressió sexual. La dona –també de més de 18 anys– l’han traslladada a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) per atendre-la i fer-li una exploració per trobar restes biològiques dels presumptes agressors. Els Mossos han assumit la investigació per violació en grup, tot i que des del cos matisen que s’ha de definir la implicació de cadascun dels set detinguts. Malgrat que alguns dels arrestats no siguin autors materials de l’agressió sexual, podrien ser considerats còmplices d’una violació múltiple. Tampoc ha transcendit fins ara la relació entre els detinguts i la víctima. El cas el porta la unitat d’investigació dels Mossos de Badalona, però no es descarta que compti amb el suport de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS).

Els set homes continuen arrestats a la comissaria i la idea és que durant el cap de setmana els portin al jutjat de guàrdia. La previsió és que en les pròximes hores la investigació pugui avançar en aclarir els graus de participació. L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha definit els detinguts de “salvatges”.

Divisió en les concentracions

La Federació de Dones de la ciutat ha impulsat una primera concentració de rebuig aquest migdia davant l’Ajuntament, a la plaça de la Vila, en què han participat representants de tots els partits, excepte Albiol i la resta del govern municipal del PP, que han evitat ser-hi. Més tard, Albiol ha anunciat que faria un acte institucional a la mateixa plaça al vespre, tot i que ha tornat a suposar una divisió de les convocatòries perquè a aquella hora hi havia una altra concentració de les entitats a l’avinguda Alfons XIII, on ha tingut lloc l’agressió sexual, que ha estat la mobilització més nombrosa.

Una menor, víctima

L’altra investigació per una violació en grup va passar diumenge a la tarda en un pis de Rosselló on vivien els presumptes agressors. Els Mossos van detenir quatre homes –majors d’edat i companys de pis– per un delicte d’agressió sexual a una menor i la jutge de guàrdia de Lleida els va enviar a la presó sense fiança. Cap va voler declarar. La víctima és una noia de 16 anys del municipi que pateix una discapacitat. La primera hipòtesi apuntava que dos dels arrestats eren els autors materials de la violació múltiple i els altres dos, cooperadors. La policia ara treballa per determinar si un ja l’havia agredit sexualment abans diverses vegades.

El ple municipal de Rosselló ha fet una declaració institucional per denunciar la violència contra les dones. També el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi) ha condemnat l’agressió sexual a la menor i ha avisat que aquesta violència, que és estructural, s’agreuja en les dones amb discapacitat, perquè estan més en perill. De fet, ha alertat que el nombre de dones i nenes amb discapacitat que pateixen violència de gènere està arribant a nivells “alarmants”.

stats