Societat 17/05/2014

La síndica de Barcelona demana que la Guàrdia Urbana no faci servir les videocàmeres dels cotxes per multar

Recorda que els agents han d'entregar les multes sempre en mà, tret de casos "excepcionals", i conclou que l'actuació de la policia municipal de Barcelona "no ha estat ajustada a dret ni és eficaç"

Efe
2 min
Un vehicle de la Guàrdia Urbana

BarcelonaLa síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha retret a la Guàrdia Urbana que usi les videocàmeres dels seus cotxes patrulla per denunciar conductors mal aparcats i ha instat l'Ajuntament a usar-les només de forma "excepcional i en situacions de risc".

La defensora del ciutadà de Barcelona ha emès una resolució després de supervisar diferents queixes de ciutadans denunciats a Barcelona que tenien en comú que les infraccions s'havien obtingut mitjançant la captació d'imatges des de cotxes de la Guàrdia Urbana i no havien estat notificades en mà.

En els casos supervisats, la defensora ha conclòs que, amb els vehicles aturats, sense risc aparent i amb el conductor a dins, l'ús de videocàmeres mòbils no estava justificat, i tampoc no ho estava no lliurar la denúncia al moment.

Vilà ha recordat que la llei de seguretat viària estableix que les denúncies han de ser lliurades en mà, i la doctrina jurídica estableix que les excepcions a la regla han d'aplicar-se de manera restrictiva i prou motivada.

"L'ús de videocàmeres mòbils instal·lades en els cotxes de la Guàrdia Urbana per captar infraccions en matèria de trànsit a Barcelona hauria de ser excepcional i només s'hauria d'utilitzar en casos d'excés de velocitat, conducció temerària o risc per a la circulació que impedeixi materialment el lliurament de la denúncia en mà", ha conclòs la síndica.

"Si el vehicle no es mou, és molt probable que el conductor es trobi a l'interior del vehicle, i si no hi ha un perill concret per a la circulació, la notificació ha de fer-se en mà, ja que no està justificada l'excepció de la llei de seguretat viària", ha insistit Vilà.

Segons la defensora del ciutadà, l'excepció per no lliurar la notificació en mà no es fonamenta en el mer ús de la captació d'imatges, sinó en la impossibilitat material de fer-ho.

En conclusió, la síndica ha considerat que l'actuació de l'Ajuntament de Barcelona, i en concret de la Guàrdia Urbana (com a servei denunciant) i l'Institut Municipal d'Hisenda (com a instructor dels expedients sancionadors), "no ha estat ajustada a dret ni és eficaç".

Per això, ha recomanat que "s'anul·lin els procediments sancionadors i es revisin els protocols d'ús de les videocàmeres mòbils instal·lades en els cotxes de la Guàrdia Urbana".

stats