Societat 08/08/2017

Sis mesures que aplicarà Girona per millorar la convivència entre turistes i veïns

L'Ajuntament treballa en un pla que començarà a prendre forma a partir del setembre, perquè l'alcaldessa admet que "existeixen problemes als quals cal posar solució"

Acn
3 min
Un grup de turistes a les escales de la catedral de Girona

GironaL'Ajuntament de Girona prohibirà que els guies turístics vagin amb altaveus quan facin rutes pel Barri Vell i evitarà que els grups creïn aglomeracions. Aquestes dues mesures, que es regularan a través d'una ordenança, formen part d'un paquet d'accions que s'inclouran dins un pla per millorar la convivència entre els turistes i els veïns. L'afluència de turistes al Barri Vell, sobretot durant l'estiu, sovint és difícil de compaginar amb el dia a dia dels gironins que hi viuen. "Existeixen alguns problemes de convivència als quals hem de posar solució", assegura l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas.

Entre aquests problemes, Madrenas destaca el soroll i les aglomeracions que pateixen els veïns del voltant del carrer de la Força. En el primer cas, per part de "guies indesitjables" que durant les rutes turístiques fan servir micròfons amb altaveus o altres aparells "de megafonia", cosa que provoca que se'ls senti des de dins mateix dels pisos. En el segon cas, Madrenas admet que hi ha un "descontrol" sobre els llocs on s'aturen els grups. "N'hi ha que es posen al bell mig del carrer de la Força i l'ocupen tot; això genera molèsties als veïns quan volen accedir a casa seva", explica.

Per frenar aquestes dues conductes, l'alcaldessa exposa: "Modificarem l'ordenança de civilitat per prohibir que els guies turístics facin servir qualsevol mena d'aparell electrònic per potenciar la veu; en paral·lel, també deixarem clar que cal que els grups deixin espai lliure i no impedeixin el pas, sobretot al carrer de la Força".

Més neteja i guia de bones pràctiques

El pla de l'Ajuntament de Girona per fomentar la convivència entre turistes i veïns començarà a prendre forma a partir del setembre, però Madrenas avança que una tercera mesura prioritària serà la neteja. "Hi posarem especial atenció", subratlla. Per exemple, durant els mesos d'estiu o per Temps de Flors -quan la zona atrau milers de visitants- la brigada buidarà les papereres del Barri Vell amb més freqüència.

L'equip del govern municipal també treballa en una quarta mesura, consistent a instal·lar un lavabo públic en algun punt. Aquest WC ja s'havia previst situar a Sant Domènec i s'havia pressupostat, però els veïns van rebutjar-lo. Ara l'Ajuntament vol reprendre aquesta idea, tot i que no n'ha precisat la ubicació. "Hem rebut dues queixes dient-nos que havien vist turistes fent les seves necessitats en portals, i volem evitar-ho", afegeix l'alcaldessa.

Madrenas detalla que una cinquena mesura que es farà serà editar un fullet de bones pràctiques adreçat als turistes. "Volem que quan arribin a la ciutat ja es mentalitzin d'allò que es pot fer i allò que està prohibit", concreta. Per últim, el pla també incorporarà una sisena mesura destinada a millorar la mobilitat -en aquest cas, en cotxe- dels residents al Barri Vell. "Farem unes inspeccions aleatòries per veure si tothom que s'hi mou disposa de la targeta de resident en regla i treballarem per crear alguna nova plaça d'aparcament per als veïns", explica l'alcaldessa.

"Zero queixes" per pisos turístics

Madrenas també es mostra diàfana a l'hora de parlar sobre els pisos turístics a la ciutat. L'alcaldessa critica que els "greus problemes" que pateix Barcelona amb aquests habitatges, de convivència i queixes, s'hagin volgut "extrapolar" a Girona. Destaca que és un debat "molt artificial", perquè la situació que viu Barcelona en cap cas es dona a la capital gironina. "A Girona no tenim ni una sola queixa, ni una sola trucada a la Policia Municipal, per conflictes derivats de pisos turístics", diu Madrenas.

"Per tant, a Girona, quins són els problemes derivats del turisme? No són els que venen dels pisos, sinó d'aquells visitants que venen i marxen el mateix dia de la ciutat; és per això que volem posar-hi solució amb el pla", conclou l'alcaldessa.

stats