Societat 30/03/2016

La recollida de material per als refugiats desborda Catalunya

Les organitzacions han hagut d'aturar el procés després de superar totes les expectatives

Gerard De Josep
2 min

BarcelonaLa solidaritat s'ha estès com una taca d'oli. Diferents campanyes de recollida de material per enviar-lo al camp de refugiats d'Idomeni, Grècia, han aparegut per tot Catalunya i han superat amb escreix totes les expectatives. Tant, que s'ha hagut d'aturar el procés perquè les organitzacions no ja podien assumir-ne més ni les infraestructures podien donar-hi cabuda.

El cas més destacat ha estat la campanya impulsada pel Rebost Solidari de Cerdanyola del Vallès, que s'ha coordinat amb altres ONG com Gra de Blat, a Barcelona, i Hesed, a Figueres, i han establert punts de recollida per tot el territori. "La idea inicial era omplir un tràiler, i ja n'hem sobrepassat quatre", explica a l'ARA Sarepta, una de les responsables de l'ONG Gra de Blat, que afegeix que la solidaritat ha traspassat les fronteres de Catalunya i han rebut el material de furgonetes que venien fins i tot de Saragossa i el País Basc.

De fet, encara que la recollida s'havia aturat, les organitzacions seguien rebent material que, segons Sarepta, o bé serà enviat pròximament a Grècia en nous combois o bé serà donat a persones que el puguin necessitar també a Catalunya. Per ara, encara queda feina de classificació del material a Cerdanyola, una activitat que també ha rebut més voluntaris dels que esperaven.

La pista de bàsquet de la parròquia dels Carmelites Descalços de Badalona va quedar plena a vessar de caixes i bosses de roba dels badalonins per als refugiats sirians.

En qualsevol cas, el camió ja ha sortit de Figueres en direcció a Grècia. Productes d'higiene i cotxets per a bebès són algunes de les coses que s'han enviat al campament a partir de les sol·licituds concretes que feien arribar les organitzacions que treballen sobre el terreny. "L'últim enviament havia estat de 3.500 parells de sabates d'home, perquè ja en tenien de dona i de nen", aclareix Sarepta.

A la vegada, bombers relacionats amb l'ONG Acció Solidària i Logística, que critica l'acció de poc abast de l'ACNUR, han estat també dia i nit construint tendes de campanya a Idomeni i repartint menjar i lones per tapar les tendes. Al seu compte de Facebook explicaven fa només uns dies que cada vegada que hi ha un repartiment es formen immediatament cues "quilomètriques" que "demostren que les mancances al camp són molt importants".

A la vegada, hi ha hagut altres iniciatives, com la Furgoneta Solidària de Masquefa, vinculada al Casal Popular de Masquefa, i que va sortir el dia 20 de març de l’Anoia carregada del tot de material solidari que havien recollit i va arribar el dia 23 a Grècia. El 27 ja l'havien repartit i estaven de tornada, però el Consell Comarcal de l'Anoia va respondre criticant la iniciativa i va recomanar no prendre "accions unilaterals" i coordinar-se amb "entitats especialitzades".

stats