La solidaritat desborda Badalona

La recollida de roba per als refugiats d’Idomeni supera totes les expectatives

Badalona va deixar ahir una de les imatges més impactants de la campanya de recollida de roba per als refugiats, impulsada pel Rebost Solidari de Cerdanyola i l’Associació Hesed de Figueres, amb el suport dels Bombers de la Generalitat. Les caixes de samarretes, abrics i bolquers van superar totes les expectatives i no cabran als tres camions que sortiran de Cerdanyola aquesta setmana, juntament amb la roba recollida en altres localitats. Els organitzadors asseguren que més de 3.000 persones van passar durant tot el dia d’ahir pel punt de recollida que els Carmelites Descalços de Badalona van habilitar a la parròquia.

Dos voluntaris d’aquest col·lectiu van explicar que la resposta va ser “increïble”. Per il·lustrar l’espectacular èxit de la campanya mantenen que va caldre quintuplicar el nombre de persones que van ajudar en l’esdeveniment: “Havíem de ser trenta o quaranta, però han vingut a ajudar-nos més de 150 persones”. I van afegir que la previsió era que la recollida durés de 9 h a 21 h, però es van veure forçats a treballar fins a la mitjanit. “Segurament tindrem setmanes de feina per classificar tota la roba i enviar-la a un local que ens ha deixat l’Ajuntament”, manté Toni Antoja, un dels responsables de la campanya.

Alguns dels voluntaris de la campanya eren membres de diverses entitats de la ciutat que ja tenien previst col·laborar-hi, però moltes altres persones s’han trobat classificant roba en caixes o fent cadena per transportar-les, quan la seva intenció era només deixar-hi els vestits que ja no feien servir. És el cas de Montserrat Rodríguez, una veïna de la ciutat, que després d’anar a dipositar la roba que no necessitava es va quedar a ajudar. Rodríguez es mostra contenta pels resultats de la jornada, i afirma que Badalona és una ciutat solidària: “La gent del carrer ha demostrat que està per la feina amb el tema dels refugiats, a veure si d’allà dalt en prenen nota”.

En un sentit semblant, un altre dels responsables de la iniciativa, Joan Masdéu, va dir que les campanyes que surten de les bases “són les que tenen més bona rebuda entre la ciutadania”. Per il·lustrar l’èxit de la jornada, Masdéu va posar de manifest que es va haver de tancar la recollida abans d’hora.

Queda feina per fer

Els dos responsables dels Carmelites van deixar clar, però, que, malgrat que la roba s’hagi quedat gairebé sense espai a Badalona, seguirà sent necessària a Idomeni. De fet, encara no la van poder traslladar ahir a Cerdanyola per ser transportada amb els altres tres camions previstos. Expliquen que potser caldrà prop d’una setmana per empaquetar i classificar bé tota la roba i guardar-la, però també que farà falta llogar un altre camió per portar-la a Grècia. En aquest sentit, demanaran ajuda econòmica per llogar un quart vehicle.

Joan Masdéu va explicar també que obriran un número de compte, que faran públic a les xarxes socials, per obtenir recursos per fer front a les despeses imprevistes del transport. A més, els mateixos Carmelites no disposen de l’espai necessari per tenir tota la roba guardada, i han necessitat que l’Ajuntament els cedís un espai abans de poder fer l’enviament. Malgrat tot, després de la jornada d’ahir, els voluntaris es van mostrar optimistes i van manifestar que “demanar un esforç extra no hauria de suposar cap problema”.

Gent de totes les edats

“La gent més jove carrega caixes amunt i avall, la més gran ordena la roba”. Així és com Lluc Bultó, un dels voluntaris, descrivia la feina de persones de totes les edats i perfils socials durant la recollida de roba d’ahir. La jornada va comptar amb la presència de diverses entitats educatives, tant esplais com escoles, així com altres entitats de la ciutat de Badalona que hi van posar el seu granet de sorra.