Successos

Cases de luxe, escoles privades i molts viatges: els narcos iranians que es volien establir al Maresme

La policia deté 14 persones i desmantella fins a 7.000 plantes de marihuana

3 min

Barcelona"Ens va sobtar que tinguessin passaports holandesos i fossin d'origen iranià", admeten des dels Mossos d'Esquadra. No és freqüent (de fet, gairebé és la primera vegada deixant de banda algun cas menor) que la policia detecti clans iranians intentant establir-se a Catalunya amb el negoci de la marihuana. Diuen que acostumen a haver-hi bandes de l'est d'Europa, o de Sud-amèrica, però no de l'Iran. I això que estaven "en el seu moment de màxima esplendor", explica el subinspector David, agent de la Unitat Territorial d'Investigació de la Regió Metropolitana Nord. Juntament amb la Policia Nacional, els Mossos han desarticulat aquest grup criminal iranià amb 14 detencions, entre les quals la dels caps de la banda.

Estaven en el seu moment de màxima esplendor perquè vivien en cases immenses i plenes de luxe al llarg del Maresme, però aïllades de tot. Piscina, gimnàs, vistes al Mediterrani... "Eren cases de pel·lícula", diu el subinspector dels Mossos. Arribaven a pagar entre 70.000 i 80.000 euros de lloguer a l'any. Més de 6.000 euros al mes. I encara els quedaven diners per comprar col·leccions de cotxes de luxe de marques diferents i portar els fills en escoles privades. I viatjar. Molt. Sovint anaven a les Balears i també freqüentaven l'Aràbia Saudita, Qatar i Dubai. Aquest va ser, precisament, el punt de partida de la investigació policial. Els Mossos van detectar que un grup d'iranians, gairebé tots de la mateixa família, estaven llogant cases de luxe sense tenir cap feina ni ingrés conegut.

D'això fa tres mesos i la policia catalana va descobrir que la Policia Nacional també estava investigant aquest grup, així que van crear un equip conjunt. També van preguntar a la policia neerlandesa, i la resposta encara els va fer sospitar més: a aquesta família iraniana ja l'havien investigat per tràfic de marihuana, però van acabar abandonant els Països Baixos. Van arribar, segons les indagacions policials, fa uns dos anys a Catalunya. Les cases dels líders, uns quants germans, eren per al gaudi i la família. En tenien d'altres igual de luxoses però amb desenes de plantes de marihuana a dins. Allà hi vivien els cuidadors, la majoria dels quals també eren membres de la mateixa família o compatriotes iranians. "No era la imatge dels albanesos malvivint cuidant plantacions, quan vam fer les entrades tot estava ben endreçat i net", explica l'investigador de la policia. Tot quedava a dins de la família i només havien confiat en algun jardiner africà per a alguna plantació concreta.

Sofisticació

Només hi havia una cosa amb la qual no es gastaven els diners: la llum, que punxaven. Ara bé, se'n gastaven, i molts, per evitar que els enxampessin. El subinspector narra que tenien càmeres de seguretat que quan detectaven moviment feien que s'apagués la instal·lació elèctrica, així els tècnics de la companyia no ho podien detectar. Una instal·lació que fins i tot tenia un circuit d'extintors automàtics per si hi havia una sobrecàrrega elèctrica. I engegaven la llum només en certes hores del dia, per dificultar així que els enxampessin punxant la llum. Només els quadres elèctrics valien milers d'euros. Finalment, però, ha sigut inevitable: en les sis cases que la policia va registrar s'hi van detectar connexions fraudulentes que van comportar 1,53 GWh d'energia defraudada, que equival al consum d'una població de 438 habitatges. El cost de l'energia defraudada ascendeix a una quantitat de 383.469 euros.

El 13 de març la policia va detenir 14 persones i van intervenir 110 kg de cabdells de marihuana aptes per a la venda i 7.000 plantes de marihuana en diferents estats de floració. On anava la droga? Segons les indagacions policials, el seu destí eren els Països Baixos, on encara mantenien una part de la xarxa criminal. La policia espera que amb aquest operatiu s'evitin altres intents d'establir-se a Catalunya de la màfia iraniana.

stats