Successos
Societat Successos 18/06/2023

Col·loquen més de 100.000 euros en bitllets falsos simulant situacions racistes

Els Mossos i la Policia Nacional desarticulen el grup, format per dones d’entre 18 i 41 anys

2 min

BarcelonaEren quatre dones d'entre 18 i 41 anys d'un mateix clan familiar. Es vestien amb túniques i hijabs –el vel que utilitzen moltes dones musulmanes– i entraven als establiments simulant parlar amb accent àrab. Un cop a dintre, començaven la funció, amb la qual aconseguien col·locar bitllets falsos de 200 i 500 euros, sempre amb la mateixa tècnica.

Compraven qualsevol producte de la botiga i utilitzaven bitllets legítims per pagar. Com que eren bitllets grans, els treballadors en comprovaven l'autenticitat i era en aquell moment quan les delinqüents demanaven que els retornessin els diners dient que havien vist que tenien l'import exacte per pagar o bé els recuperaven al·legant que s'havien sentit vexades i víctimes d'un tracte racista per part del dependent. Aprofitant el rebombori que es creava dins l'establiment, intercanviaven ràpidament el bitllet legítim que havien entregat per un de fals que l'encarregat de la botiga no verificava, ja que donava per fet que es tractava del mateix bitllet que ja havia comprovat. Un cop havien aconseguit col·locar els diners falsos les autores marxaven de l'establiment insultant els treballadors pel suposat tracte racista que havien rebut.

Els bitllets falsos s'imprimien a casa de les mateixes delinqüents i el fet que fossin confeccionats artesanalment i en poques remeses va dificultar molt poder localitzar el punt de producció, amb el qual van aconseguir posar en circulació més de 100.000 euros falsos.

Investigades des del setembre

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van començar a investigar els fets el setembre del 2022 quan van detectar la circulació d'una gran quantitat de bitllets falsos de 200 i 500 euros que presentaven elements comuns de falsificació. Els investigadors van aconseguir identificar els distribuïdors dels diners falsos i es van adonar que les quatre dones eren membres d'un mateix clan familiar i que ja havien estat condemnades anteriorment per fets similars.

L'operatiu policial va acabar amb quatre detencions a diferents punts de l'Estat. Dues de les investigades van ser arrestades a Móstoles, a Madrid, i les altres dues en dues localitats de Cadis. Les detingudes van passar a disposició judicial l'1 de juny. Una va ingressar a la presó i les altres tres van quedar en llibertat amb càrrecs.

stats