Dues macrooperacions antidroga deixen una trentena de detinguts a Barcelona

El dispositiu del Paral·lel permet detenir un dels narcotraficants més buscats del món i l'altre intercepta milers de quilos de cocaïna i metamfetamina al Port

ARA
2 min
Un dels locals on ha entrat la Guàrdia Civil

BarcelonaDues macrooperacions antidroga a Barcelona han deixat una trentena de de detinguts a la ciutat. D'una banda, un dels dispositius policials s'ha centrat a la zona del Paral·lel, on s'han produït cinc dels dotze escorcolls que s'han practicat simultàniament i que han permès detenir 16 persones i una altra a Vigo. L'operació, ordenada per un jutjat de Cadis, està liderada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, amb el suport d'agents d'aquest cos de Barcelona, que també s'han ajudat d'un helicòpter que ha sobrevolat Barcelona des de la matinada –i que ha generat queixes de molts veïns de la ciutat.

Aquest operatiu ha permès detenir un dels narcotraficants més buscats del món, que introduïa cocaïna i haixix a Espanya des de Sud-amèrica i el Marroc i que feia quatre anys que l’Europol buscava. Segons ha avançat El Periódico, el grup el liderava un ciutadà marroquí establert al barri barceloní del Poble-sec que ha estat capaç de moure grans quantitats de droga sense aixecar sospita, tot i que també la policia francesa i belga i l'agència antidroga dels Estats Units li seguien la pista. 

La Guàrdia Civil ha aconseguit localitzar aquest narcotraficant després d’un any i mig d’investigació. El grup comptava amb logística i contactes que li permetien adquirir cocaïna a Colòmbia, portar-la fins al golf de Guinea i introduir-la a Europa, moltes vegades a través de la infraestructura dels clans de l'Estret de Gibraltar. De fet, les sospites es remunten a la detenció l’any 2018 del líder del clan dels Castaña, conegut com el rei del haixix a Cadis i al Camp de Gibraltar perquè movia el 60% d’aquesta droga que arribava des de l'Àfrica al sud d'Espanya. 

Els agents van seguir la pista del seu principal subministrador i, finalment, han arribat a aquesta xarxa instal·lada a la capital catalana, que actuava "des de l'ombra", segons fonts policials. El grup que operava a Barcelona controlava diversos negocis de restauració, entre els quals una gelateria del carrer Blai, on blanquejaven els diners generats amb la compravenda d’estupefaents.

Blocs de formigó plens de cocaïna al Port

D'altra banda, l'altra investigació policial ha tingut com a epicentre el port de Barcelona, que era el punt d'entrada de droga a Europa d'un grup criminal que amagava la cocaïna i la metamfetamina en blocs de formigó, cosa que la feia indetectable davant dels controls portuaris. Aquest dispositiu ha acabat amb la intervenció més gran de la història de metamfetamina, amb més de 2.500 quilos, més 1.370 quilos de cocaïna i 17.000 litres de productes químics per fer estupefaents.

Després de tres anys d'investigació, la detenció de 16 persones a Barcelona, Tarragona, Talavera de la Reina i València, així com als Països Baixos i Turquia, dona per desmantellada la principal via d'introducció a Europa d'aquests estupefaents. El grup estava establert a l'Estat i els Països Baixos i estava vinculat amb el càrtel mexicà dels Beltrán Leyva. A més, la investigació va fer aflorar també l'emmascarament de grans quantitats de diners procedents dels Emirats Àrabs i Hong Kong, que es transferien a Mèxic utilitzant les quotes bancàries espanyoles.

Pla general de la droga interceptada.
stats