Mossos d'Esquadra

Interior obre una investigació interna per la manifestació dels sindicats de Mossos al Parlament

Afers Interns engega una informació reservada per l'actitud d'alguns concentrats i si el dispositiu policial per fer-hi front va ser l'adequat

2 min
Antics uniformes de Mossos cremant durnat la manifestació davant del Parlament.

BarcelonaLa direcció general de la Policia ha obert una informació reservada per investigar la manifestació d'alguns sindicats dels Mossos d'Esquadra el 7 de novembre a les portes del Parlament de Catalunya. Segons ha pogut saber l'ARA, el director general de la Policia, Pere Ferrer, va signar l'obertura de l'expedient aquest dimarts i la qüestió ja està en mans de la Comissaria General d’Investigació i Afers Disciplinaris, l'antiga Divisió d'Afers Interns, i de la Comissaria General d'Informació, que està analitzant tots els vídeos de la concentració. Segons les fonts consultades per aquesta redacció, la informació reservada busca, sobretot, analitzar l'actitud d'alguns manifestants i també revisar si el dispositiu policial que els Mossos van implementar aquell dia al Parc de la Ciutadella va ser adequat.

La protesta va ser convocada pels sindicats SME, SAP-Fepol, Fepol i Seime, que agrupen cinc dels 16 seients sindicals al Consell de la Policia. El moment de més tensió va ser l'arribada del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, al Parlament. Aquell dia se celebrava el debat sobre seguretat a la cambra catalana i quan el vehicle del titular de la conselleria va arribar a les portes del Parlament, diversos manifestants s'hi van acostar a pocs metres i el van insultar. Ara la informació reservada intentarà aclarir com els concentrats haurien aconseguit superar una tanca i acostar-se tant al conseller Elena. Això va provocar que s'activessin agents de la Brimo dels Mossos per crear un cordó entre els manifestants i el vehicle oficial del titular d'Interior.

D'una banda, Afers Interns analitzarà si, amb aquest comportament, els manifestants van infringir algun aspecte disciplinari tot i estar fora de servei. Alhora, l'expedient indagarà en el dispositiu dels Mossos per controlar la manifestació i si alguna cosa va fallar perquè els concentrats es poguessin acostar tant al conseller. De fet, la investigació interna analitzarà el conjunt de la manifestació. Per exemple, durant la protesta també es van cremar uniformes antics dels Mossos i es va vestir un esquelet de policia. De moment, el procediment es troba en un moment inicial i s'estan recopilant tots els vídeos disponibles d'aquell dia.

Les demandes

Aquell dia a les portes del Parlament s'hi van concentrar centenars de policies descontents amb la gestió de la conselleria d'Interior. Concretament, demanaven més seguretat jurídica davant de les agressions que pateixen (denuncien que Interior ha revocat l'habilitació d'advocats de reconegut prestigi) i "un gir de 180 graus" en la política de la conselleria. En un comunicat, denunciaven un "increment de la violència contra els cossos policials" i van instar el Govern a no deixar-ho "passar per alt" i que els doti dels recursos necessaris, com ara pistoles elèctriques Taser. Pere García, secretari general del sindicat SAP-Fepol, va criticar una gestió "impositiva" d'Interior i va apuntar que s'ha instal·lat una "política de la por" en els alts comandaments de la policia: "Arriba l'hora de dir prou", va afirmar.

Concentració dels sindicats policials davant del Parlament.

La concentració va durar pràcticament tot el matí i va acabar quan va començar el debat sobre seguretat a la cambra catalana. Quan al migdia va arribar el conseller, el gran gruix dels manifestants ja havia marxat.

stats