Successos
Societat Successos 13/06/2023

El 'kit' d'emergència per quan t'ho roben tot a la platja: samarreta, xancletes i un bitllet de metro

L'any passat la Guàrdia Urbana de Barcelona en va repartir gairebé un centenar

4 min
Patrulla de la Guardia Urbana de Barcelona del Grup de Platges

BarcelonaSovint estan estirats en una tovallola, dissimulant, i fins i tot a vegades entren una estona a l'aigua per remullar-se. Estan buscant la seva pròxima víctima. Quan la troben, esperen. Només entren en acció si es compleix un d'aquests dos requisits: si l'objectiu es va a banyar i ningú vigila les seves pertinences o si la víctima s'adorm en una profunda migdiada. Si això passa, el lladre camina fins a la tovallola, agafa tot el que porta a sobre i marxa de la platja. Quan la víctima torna de l'aigua o es desperta, s'adona que l'hi han robat tot. La cartera, el mòbil, i també la roba i les sabates.

Fa temps que això passa a les platges de Barcelona. Durant l'estiu desfilen afectats (sobretot turistes) per les comissaries de la Guàrdia Urbana descalços, només amb un banyador o un biquini. La solució és un kit de supervivència que omple les prestatgeries de les seus de la policia pròximes al mar. Arriben quan s'activa la Unitat de Platges, el 5 de juny, i s'instal·len en una mena de barracons a tocar de la sorra. A simple vista semblen enviaments precintats, com si haguessis comprat una peça de roba per internet. N'hi ha de diverses talles i a dins hi ha una samarreta blanca (amb el logotip de l'Ajuntament), uns pantalons de xandall, unes xancletes blaves i un bitllet de metro o bus per poder tornar a l'hotel. Tothom que arriba sense res i denuncia pot recollir un d'aquests kits.

No passa cada dia. L'estiu passat, per exemple, se'n van comprar un centenar i no es van repartir tots. Aquest dilluns a la seu de la Guàrdia Urbana a la platja del Bogatell no se'n va haver de donar cap. Al matí, un noi s'hi va adreçar denunciant que li havien sostret tota la documentació, però la roba l'hi havien deixat intacte a sobre la tovallola. En aquesta barraca (amb aire condicionat i ben equipada) al Bogatell les estanteries estan plenes de kits de diverses talles. Hi ha hagut pocs robatoris d'aquest tipus. En canvi, en una sala una mica més endins que fa de magatzem, es comencen a acumular algunes bosses requisades per la Unitat de Platges.

Patrulla de la Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana.

Vigilants de la platja amb placa

Aquesta unitat la formen un conjunt de policies que durant l'any fan altres tasques, però de juny a setembre el seu "hàbitat natural" és la sorra. Són els vigilants de la platja amb placa i molts d'ells tenen títols de salvament, per si algun dia cal fer de socorristes. La seva principal funció, però, és patrullar per la platja. Reconeixereu aquesta unitat perquè són els únics (amb permís dels agents que van amb bici) que porten uniforme de pantalons curts. Això no vol dir que no passin calor: armilla antibales, pistola, manilles, porra... Patrullen a peu, però admeten que les platges de Barcelona són molt llargues i si cal fer-ho gaire estona prefereixen anar amb quad.

N'hi ha uns altres que costen més de detectar. Van vestits de carrer, amb ulleres de sol, i passegen per la zona amb Bicing. Qui diria que són policies? Doncs ho són. De paisà, són els més eficients a l'hora de detectar lladres i venedors ambulants. Aquest dilluns, per exemple, corria pel passeig marítim un home amb Bicing que duia dues bosses de plàstic plenes de begudes i diverses tovalloles penjades a l'esquena. Anava a un botelló? No del tot, era un policia de paisà que acabava de multar un venedor ambulant.

Entre policies i venedors hi ha una mena de codi intern (ni acordat ni signat) per evitar espectacles a la platja. Molts es coneixen entre ells. Aquest dilluns un venedor ambulant (que en aquell moment no portava res) va dir "m'alegro de veure't" a un policia. Si els veuen de molt lluny venent, els agents s'hi van acostant a poc a poc. Normalment el venedor marxa pitant i aquí s'acaba la cosa. Si l'enganxen in fraganti, però, no sol córrer; paga els 70 euros de multa i segurament tornarà l'endemà. En un cap de setmana d'estiu es poden arribar a requisar 2.000 llaunes de beguda i 500 tovalloles.

Material requisat al maleter del quad de la Guàrdia Urbana.

Hi ha històries de tot, i els agents que fa anys que treballen a la Unitat de Platges se les coneixen totes. Narren com hi ha venedors que ara treballen com a cambrers legalitzats a guinguetes. D'altres, però, que s'han tornat "més emprenedors" i ara també furten les pertinences dels banyistes. A molts els deixen sense roba, però l'endemà els serveis de neteja la solen trobar a les escombraries i la porten a la Guàrdia Urbana. La platja és un lloc on es troba de tot. El pa de cada dia són les claus, i sovint és "impossible desxifrar qui n'és el propietari", però de vegades hi ha troballes més poc corrents, com el cop que van treure una joguina sexual d'entre la sorra.

Aquest dilluns, un home que feia snorkel ha vist un iPhone 14 al fons del mar. L'ha agafat i l'ha portat a la Guàrdia Urbana, que l'ha posat a carregar per comprovar si funciona. I sí, s'ha engegat i ha entrat una trucada des del Regne Unit. Era la mare del noi propietari del telèfon preocupada.

stats