Successos

Latin Kings vs. Mara Salvatrucha: la batalla que va estar a punt d'esclatar a l'Hospitalet

Un apunyalament en una baralla va desencadenar un enfrontament entre bandes

4 min

Barcelona23 de febrer del 2024, l'Hospitalet de Llobregat. Un grup de Latin Kings i una banda de Mara Salvatrucha (MS-13), dues bandes d'origen llatinoamericà, comencen un dur enfrontament que acaba amb un membre dels primers, conegut com a Joshua, en un hospital proper per una ferida d'arma blanca. El detonant? Una lluita pel control del territori. És a dir, dominar certs carrers per poder introduir la seva droga. L'endemà, en les converses dels Latin Kings ja hi apareix una paraula: venjança. Ho escolten atentament els investigadors de la Guàrdia Civil que fa un any que els estan investigant i que els acabaran desarticulant un mes i mig després, tal com va explicar aquest divendres l'ARA.

Els Supremas –així és com es coneixen els dos líders dels Latin Kings– demanen a l'encarregat de la facció del Barcelonès, conegut com el Pistolas, que organitzi la venjança. En les converses parlen d'armar-se, de posar fi a la vida dels Mara i d'amputacions amb els seus matxets de mig metre. Fonts de la Guàrdia Civil parlen d'un "pic de violència" inaudit fins al moment, tot i que havien participat en una llarga llista de baralles que queden recollides en la investigació. "Aquesta investigació ha evitat que hi hagi persones mortes o mutilades", ha afirmat aquest dilluns en roda de premsa el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Pizarro.

Els Latin Kings van marcar una data en el calendari i era a mitjan març. Tot estava preparat i la Guàrdia Civil també ho estava. Desenes d'agents de la policia espanyola estaven desplegats per l'Hospitalet per detenir els Latin Kings i evitar l'enfrontament. No havia de ser una batalla en igualtat de condicions, sinó que els Latin tenien previst atacar un a un els Mara quan anessin sols pel carrer. Un missatge dels Supremas, però, ho va frenar tot: encara no era el moment, calia esperar. Això va generar tensió interna, però els membres de la facció del Barcelonès dels Latin Kings, una organització estrictament jeràrquica, van complir ordres.

Un mes després, els agents de la Guàrdia Civil van entrar a casa seva i els van detenir. Fins a 32 persones arrestades, la majoria d'elles molt joves: la mitjana d'edat és de 25 anys i fins i tot hi ha dos menors entre els detinguts. Ara tots estan en llibertat amb càrrecs. L'enfrontament entre Latin Kings i Mara Salvatrucha va accelerar la finalització d'una investigació que feia un any que s'allargava. "Això és molt important, que la gent no pensi que hi ha impunitat", ha afirmat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, aquest dilluns des de la seu de la Guàrdia Civil a Barcelona.

El tinent Miguel, d'Informació de la Guàrdia Civil a Tarragona; Pedro Pizarro, cap de la Guàrdia Civil a Catalunya; Carlos Prieto, delegat del govern espanyol a Catalunya, i Alfonso Casajús, cap de la Guàrdia Civil a Tarragona.

La investigació ha permès desarticular una banda que tenia l'epicentre a Barcelona, però també dominava diversos punts, com ara Reus, la costa de Tarragona i l'àrea metropolitana. I tot va començar per una foto a les xarxes socials. Era un dels seus membres de Reus, que es va fotografiar amb una samarreta groga on hi havia una metralleta dibuixada i un lema dels Latin Kings. "Ens va sorprendre que utilitzessin la violència indistintament", ha avisat el comandant Casajús, cap de la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona. El noi que va penjar una foto que no tocava va ser el punt de partida d'una operació que ha deixat al descobert un grup criminal molt actiu, però també una secta.

Bíblia i Constitució

A les cases dels detinguts hi van trobar El Llibre Negre dels Latin Kings. És alhora una Bíblia i una Constitució. Hi ha pregàries que han de recitar cada vegada que mengen, o que algú es mor. Però també hi ha unes estrictes normes de conducta, que van des de la forma de vestir (discreta pel carrer, però plena de joies, collars i complements quan es reuneixen) fins als hàbits sexuals i de vida. Està prohibida l'homosexualitat. També està prohibit anar begut o drogat pel carrer. Són normes i pregàries que s'han d'estudiar de memòria. Fins i tot han de passar exàmens per demostrar que s'ho saben tot. Què passa si no ho saben? O si suspenen? Tal com va explicar l'ARA, els càstigs eren durs i anaven des d'humiliacions i vexacions fins a agressions físiques.

Objectes requisats a les cases dels detinguts.
Objectes requisats a les cases dels detinguts.

Els Latin Kings eren una secta que s'aprofitava dels més vulnerables. Tal com ha explicat el tinent Miguel, investigador del cas, els Latin buscaven pel carrer persones nouvingudes de Sud-amèrica i els prometien un futur. Buscaven persones "solitàries" que necessitaven una família. Aquesta família, però, era una secta que un cop entraves no podies sortir-ne. I que limitava la llibertat dels seus membres en gairebé tots els aspectes de la vida. "Hem acabat amb els Latin Kings? No, però els hem donat un cop fort", ha afirmat el general Pizarro.

stats