Tràfic de drogues

Troben un gran magatzem de drogues sintètiques a l'Eixample amb 'sucursals' en altres barris

Detenen vuit persones i s'investiga si part del material provenia del macrolaboratori de Mont-roig del Camp

Joan Cebrian
2 min
Droga sintètica incautada

BarcelonaVan ser unes queixes veïnals les que van donar l'alerta que ha permès desmantellar una macroxarxa de tràfic de drogues de disseny a Barcelona. Els 43 quilos de 13 substàncies diferents intervinguts estan valorats en 1,7 milions d'euros. Els Mossos d'Esquadra investiguen ara les sospites que una part del material hagués sortit del laboratori detectat la setmana passada a Mont-roig del Camp, on un home autodidacte havia muntat un taller de producció en sèrie de diferents substàncies. L'operatiu de Mossos i Guàrdia Urbana a Barcelona, un dels més importants que s'ha fet recentment a la ciutat, s'ha saldat de moment amb vuit detencions.

La investigació policial va començar al març, quan un veí va presentar-se a la comissaria i va descriure anomalies que havia observat en un pis del carrer Provença. En aquest espai el grup criminal hi cuinava diferents drogues de disseny, com amfetamines, speed i èxtasi, per després repartir-les tant a intermediaris que les distribuïen com a consumidors que les recollien directament al pis. Les autoritats policials van arribar a detectar fins a un total de set domicilis on els detinguts actuaven en altres barris com Gràcia i Horta, que eren punts de distribució i venda del material elaborat a l'Eixample.

A més de requisar 43 quilos de droga, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han intervingut 325.000 euros i han detectat transferències amb un valor de 15.000 euros fetes principalment a través de l'aplicació Bizum. Pel que fa als detinguts, tres han ingressat a la presó –dos són reincidents– i la resta estan en llibertat amb càrrecs. De fet, ha sorprès que la majoria no tinguessin antecedents policials. Els Mossos han subratllat que custodiar droga també és un delicte: "Alguns dels detinguts no han tingut relació amb la delinqüència i intentaven lucrar-se del delicte aliè pensant que ells no cometien delicte de tràfic de drogues", ha explicat el cap de la Divisió d'Investigació Criminal de Barcelona dels Mossos, l'inspector Josep Naharro.

L'oci nocturn, el gran mercat

Les drogues de disseny estaven enfocades principalment a l'oci nocturn per la seva naturalesa recreativa i, de fet, el cap de la Divisió Territorial de la Guàrdia Urbana, l'intendent major Benito Granados, ha emmarcat el cas en l'"operació estiu", molt centrada en aquests espais. Ha destacat que gràcies a la limitació del tràfic i consum de drogues s'eviten incidents violents i conductes de risc, especialment després de la pandèmia. "Ja es va analitzar que la conducta postpandèmica era una mica més extrema que no en períodes anteriors, i si a això hi sumem que la gent, que havia estat sense sortir molt temps, podia accedir de forma relativament fàcil a substàncies d'aquest tipus, el que tenim per al comportament a l'espai públic és una bomba de rellotgeria", ha apuntat el responsable del cos policial.

Tant Naharro com Granados han destacat que l'operació era complicada no només perquè els detinguts cridaven menys l'atenció que els que normalment es detecten en narcopisos, sinó també perquè les substàncies intervingudes també passen més desapercebudes que la marihuana, que té una olor característica, per exemple.

stats