Societat 07/08/2016

Ensurt al centre de Barcelona per una falsa alarma de bomba

Un vehicle mal estacionat posa en alerta la Policia Nacional

Sara González / Montse Riart
3 min
Un curiós fent-se una fotografia davant del cotxe sospitós.

BarcelonaMoments de tensió a la Via Laietana per la presència, ahir al vespre, d’un cotxe amb matrícula francesa estacionat en una zona prohibida, a tocar de la Prefectura Superior de la Policia Nacional. Una primera inspecció de la unitat canina d’aquest cos policial va fer saltar l’alerta sobre la possibilitat que el vehicle sospitós -un Seat León vermell- estigués carregat d’explosius. I, a partir d’aquí, es va desencadenar l’alarma i es va tallar la circulació a la Via Laietana entre la plaça Urquinaona i la d’Antoni Maura, en un tall que es va allargar -com la incertesa- més de dues hores. Tot plegat, però, va acabar en res.

Els Mossos van rebre l’avís sobre una possible bomba cap a les set del vespre i la seva unitat canina ja va rebaixar els nivells de tensió en descartar, d’entrada, la presència d’explosius. Després, un robot dels Tedax, la unitat policial especialitzada en aquests casos, va ratificar la negativa i, de fet, quan va obrir el maleter del vehicle va poder comprovar que no hi havia ni maletes, ni cap objecte sospitós.

Quatre agents dels Tedax van revisar el cotxe de dalt a baix. Segons relatava un veí de la zona, finalment va arribar el propietari del vehicle carregat de bosses de la botiga Disney i sorprès per l’expectació generada. Tot plegat, doncs, una falsa alarma que va agafar volada a les xarxes i que va mantenir la Via Laietana tallada durant dues hores llargues. A les deu del vespre s’aixecava, finalment, el dispositiu policial i la zona recuperava la calma.

Veïns no desallotjats

El cotxe sospitós havia quedat mal estacionat al carrer Tomàs Mieres tocant a Magdalenes. L’Alberto, que viu al número 23 del carrer Magdalenes, just davant d’on estava aparcat el cotxe, va veure sorprès la presència d’agents de la Guàrdia Urbana al voltant del vehicle quan just es disposava a veure el partit del Barça. Relatava que, llavors, un veí li havia explicat que la policia els havia demanat que no sortissin al balcó, però que ningú no els havia donat cap informació sobre el que estava passant. Va ser a través de les xarxes socials quan va veure, quasi dues hores després, la notícia que eren molt a prop d’un possible vehicle carregat d’explosius. “A les persones de les botigues i els locals les van desallotjar fins a Urquinaona, però als veïns, no”, resumia. Tant l’Alberto com altres veïns que van trobar-se en aquesta situació asseguraven que havien trobat a faltar, com a mínim, algun consell de seguretat sobre com havien d’actuar.

El responsable de la botiga SiempreYo, també al carrer Magdalenes, deia amb recel que, aquestes últimes setmanes, havia baixat la presència policial davant de la direcció superior de la policia i criticava que el protocol d’actuació no estigués prou previst. “Realment, no estem preparats per afrontar una situació com aquesta si fos real”, va dir.

La incertesa, de fet, es va instal·lar entre veïns i comerciants i, també, entre els molts turistes que, sorpresos, transitaven per la zona. La policia va establir, durant hores, un doble cordó de seguretat. El primer, més infranquejable, anava del carrer Comtal a la plaça Antoni Maura, i aquí no es permetia la circulació de persones. El segon arribava fins a la plaça Urquinaona, i no s’hi podia accedir amb vehicle. El metro va funcionar amb tota normalitat i els agents van tenir feina a l’hora de controlar els vehicles, però també la gran quantitat de curiosos que hi treien el cap.

Els Mossos van comunicar, passades les nou del vespre, a través del seu compte de Twitter, que havien comprovat que el cotxe francès no portava res sospitós. De fet, el vehicle va quedar sol i entravessat a la vorera un cop es va desfer tot el dispositiu policial.

stats