Societat 22/04/2018

Tancada d'immigrants i refugiats contra el racisme a l'antiga Escola Massana de Barcelona

Desenes de persones inicien una mobilització per reclamar que es flexibilitzi la llei d'estrangeria

Elena Freixa
2 min
Tancada d'immigrants i refugiats contra el racisme a l'antiga Escola Massana de Barcelona

BarcelonaDesenes d'immigrants i persones refugiades han iniciat una tancada indefinida a l'antiga Escola Massana de Barcelona per denunciar la indefensió i la "violència racista" que pateixen, en alguns casos de les mateixes institucions, i demanar més flexibilitat en la llei d'estrangeria. Una trentena de persones ja han passat aquest dissabte la primera nit a les instal·lacions, amb el suport de diversos col·lectius i entitats. En alguns moments d'aquest diumenge han arribat a ser una setantena.

La tancada a l'edifici municipal, situat a la plaça Gardunya, va començar dissabte a la tarda després d'una assemblea convocada justament per debatre sobre la situació d'indefensió i de falta de drets que pateixen les persones migrades. L'Ajuntament de Barcelona havia autoritzat els convocants a fer ús de l'antiga Escola Massana per guardar-hi material o per si feia mal temps, però la decisió de l'assemblea va ser tancar-s'hi per exigir compromisos als governs amb les seves reivindicacions.

Ara l'Ajuntament negocia amb els col·lectius que duen a terme la tancada, però fonts municipals descarten cap acció per desallotjar-los de l'espai a curt termini. Alguns participants han confirmat aquestes converses i han avançat que estan decidint si aquesta és la primera d'un seguit d'accions reivindicatives en altres barris o poblacions per denunciar la situació dels immigrants i els refugiats i exigir a les administracions que s'hi impliquin.

La llavor d'aquesta tancada es remunta 17 anys enrere, quan hi va haver protestes similars arreu del país per reclamar drets. La més sonada, que va agrupar una quarantena de persones, va ser la tancada a l'església del Pi de Barcelona. "La mobilització, que en aquell cas va durar més de quaranta dies, va acabar amb la regularització d'aquelles persones", ha recordat aquest diumenge Juan Ávila, un dels participants en la tancada. La constatació general és que la situació d'aquestes persones "no ha millorat, sinó al contrari", respecte a fa gairebé 20 anys, ha afegit.

Les persones migrades denuncien que la llei d'estrangeria és un "cercle viciós" que posa traves per poder regularitzar la situació a Catalunya. El permís de residència va lligat a una oferta de feina i alhora s'exigeix que el lloc de treball tingui unes condicions molt restrictives, denuncien les entitats. A més, també assenyalen que aquestes persones tenen dificultats per accedir a serveis essencials com la salut.

Dret a padró sense contracte

Tot i ser conscients que la llei d'estrangeria és competència estatal, també reclamen a l'Ajuntament que compleixi amb els compromisos que sí que estan a les seves mans, com ara aplicar un "padró sense restriccions", és a dir, sense contracte. Els col·lectius també denuncien que la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat està actuant de manera injusta amb dones que són mares en situació irregular amb menors a càrrec, ja que els retiren la tutela dels nens. Pel que fa a les persones refugiades, la tancada reclama "una acollida real i integral".

Més enllà de demanar el compromís de les administracions i dels partits polítics, els protagonistes de la tancada també volen dirigir el missatge a la societat civil perquè se solidaritzi amb les seves reivindicacions. "En un moment en què la societat catalana reclama la restitució dels drets polítics i socials, les persones migrades acompanyen aquesta mobilització i també demanen el suport en les seves reivindicacions, que també afecten drets ciutadans", ha subratllat Ávila.

stats