Societat 20/04/2015

"Tanqueu les portes que porta un ganivet"

Els alumnes de l'institut Joan Fuster expliquen com han viscut la tragèdia

Lara Bonilla/elisabet Escriche
3 min
Una mare surt de l'institut Joan Fuster on un alumne ha matat un professor amb una ballesta / FRANCESC MELCION

BarcelonaEls alumnes de l'institut Joan Fuster del barri de la Sagrera de Barcelona havien començat aquest dilluns les classes amb normalitat fins que la tragèdia ha esclatat poc després de les nou del matí, quan un alumne de 13 anys ha mort un professor i ha ferit una altra professora i diversos alumnes amb una ballesta i un ganivet.

El jove, estudiant de segon d'ESO, havia arribat tard a l'escola. Cap a les 09.30 del matí voltava pel passadís quan ha entrat a l'aula on en aquell moment s'impartia l'assignatura de castellà, la classe de 2n B d'ESO. Allà ha buscat la professora amb la mirada i l'ha atacat amb una ballesta a la cara i després a l'espatlla amb un ganivet. L'agressor també ha atacat la filla de la professora, que en aquell moment també era a l'aula, ja que és alumna del centre. "Li ha clavat una ganivetada al genoll", ha explicat un alumne. La ballesta, segons els testimonis, "era petita i li cabia a la motxilla". Els alumnes "han sortit corrents", deien els mateixos testimonis.

A la classe del costat, la de 2n B, hi havia els seus companys fent classe d'anglès quan han sentit els crits. "I ha vingut una companya i ha cridat: "Porta un ganivet, s'ha tornat boig, tanqueu les portes perquè no hi entri". Segons explica un d'ells, el presumpte agressor ha obert la porta de la classe i portava a les mans "una pistola casolana". "Llavors ha consultat la 'llista negra' i en veure que no hi havia cap dels objectius hem sortit tots corrents", ha afegit. "Al seu costat hi havia un amic seu de la infància que li ha dit: "Deixa-ho, que faràs més mal. I a ell, no l'ha ferit", han explicat els companys.

En sentir els crits, el professor substitut de socials de la classe de 2n C ha sortit al passadís, on el jove l'ha atacat amb un ganivet i el docent ha caigut desplomat a terra. Llavors el jove ha entrat a la classe, com explica un testimoni: "Ha entrat, ens ha mirat mentre tots érem en un racó espantats", explica un altre alumne de segon d'ESO. Segons expliquen els mateixos alumnes, el jove ha anat a clavar el ganivet a un company seu, però aquest l'ha aturat, tot i que l'ha ferit superficialment.

En aquell moment ha sonat l'alarma d'emergència i tots els alumnes han sortit al pati, com marca el protocol, mentre l'agressor encara voltava pel passadís. Ha estat llavors quan un dels alumnes ha avisat el professor d'educació física i el cap d'estudis, que han pujat amb un pal per intentar reduir l'agressor. "Els professors l'han intentat retenir fins que han arribat els Mossos", ha explicat el jove.

Els alumnes de l'institut s'han concentrat davant el centre i s'han viscut alguns moments de nerviosisme entre els pares. "Això sembla una pel·lícula", comentava una alumna del centre. Un dels companys assegurava que tot i que el jove agressor els havia explicat en diverses ocasions que tenia intencions "de matar", creien que es tractava "d'una fantasia". "Però avui ha demostrat que n'és capaç. No m'imaginava que arribaria a tant", deia l'alumne, que ha vist caure el professor de socials al passadís. "Ens hem quedat a l'escala amb un grup de nois a veure què passava. Estava nerviós, una pujada d'adrenalina. I em deia: 'Però què està passant aquí?'".

Quan els joves alumnes han sortit al carrer han trucat per telèfon als pares per explicar-los el que havia passat. De seguida s'ha omplert la plaça Ferran Reyes de pares amoïnats, alguns plorant, alumnes, curiosos i mitjans de comunicació. Els mestres també s'han concentrat davant del centre mentre se suspenien les classes. Aquest dimarts un equip de psicòlegs es desplaçarà a l'institut per atendre els alumnes i acompanyar-los en aquest tràngol.

"No ens ho creiem", explicaven els alumnes entre la sorpresa i la incredulitat.

La germana de l'agressor –que estudia primer de batxillerat al centre– ha patit un atac d'ansietat en conèixer els fets.

stats