SOCIETAT
Societat 30/05/2012

La Taula del Tercer Sector alerta que la retallada en rehabilitació a les presons farà créixer la reincidència

Les entitats asseguren que augmentarà la inseguretat i la Generalitat acabarà pagant 8,4 milions d'euros més perquè hi haurà més gent que tornarà a la presó

Acn
2 min

BarcelonaLa Taula d'Entitats del Tercer Sector Social ha alertat que l'eliminació de les subvencions a les entitats que fan rehabilitació a presos provocarà un augment de la reincidència i acabarà suposant un cost addicional de 8,4 milions d'euros per a la Generalitat. El departament de Justícia va comunicar a les entitats que a partir de l'1 de juny s'eliminaven les subvencions a través de les quals prestaven els seus serveis. Davant d'això, la Taula alerta que la taxa de reincidència passarà del 40,2% actual a un 50% com a mínim, cosa que augmentarà la inseguretat ciutadana perquè hi haurà més persones que no aconsegueixen reinserir-se a la societat, i serà un greuge per als presos, als quals no es donarà l'oportunitat de fer-ho.

Les entitats de la Taula de Participació Social (TPS) que fins ara prestaven serveis de rehabilitació per a aquells presos que estan a punt de complir la seva condemna o que fins i tot ja han sortit de la presó deixaran de rebre les subvencions a través de les quals realitzaven els seus programes de rehabilitació a partir de l'1 de juny. A més, han assegurat que el departament de Justícia els ha dit que no sap si els podrà abonar la part proporcional als serveis prestats fins al 31 de maig. La retallada afecta 35 entitats i més de 160 professionals.

Davant d'aquesta situació, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, a la qual pertanyen aquestes organitzacions, ha fet un crit d'alarma perquè ha assegurat que això suposarà la fi d'un model de rehabilitació que provocarà conseqüències negatives per a tota la societat. L'any passat aquestes entitats van atendre 6.363 persones amb un pressupost de 2,2 milions d'euros durant el bienni 2010-2011. El novembre del 2011 els van informar que es reduiria a la meitat el pressupost però finalment s'han eliminat les subvencions en la seva totalitat.

Segons el membre de la TPS i voluntari a les presons Miquel Fongilupi, una de les principals conseqüències serà un augment de la reincidència. Cada any un total de 2.300 persones surten de les presons catalanes, de les quals un 40% es rehabiliten, mentre que unes 920 reincideixen i tornen a complir condemna. Fongilupi ha assegurat que amb l'eliminació d'aquests programes la reincidència pujarà aproximadament fins al 52%, per la qual cosa els expresos que tornaran a delinquir seran uns 1.200.

Com a conseqüència d'això, la TPS calcula que la Generalitat haurà d'acabar afrontant un cost addicional de 8,4 milions d'euros per atendre els nous presos que ja no es rehabiliten, mentre que per cada intern rehabilitat que no torna a la presó el Govern estalvia 30.000 euros anuals.

Les entitats també van atendre 640 persones a través de pisos socials, on van els presos que acaben de sortir com a pas previ a la seva reinserció social completa. Les 12 entitats que presten aquest servei intentaran finalitzar els itineraris de les persones que ja hi viuen però no podran admetre cap nova entrada, i moltes d'elles hauran d'atendre altres col·lectius pels quals sí que reben subvencions.

stats