Societat 11/06/2014

Els taxistes es mobilitzen contra l'intrusisme

El sector fa vaga aquest dimecres contra l'apli de taxistes amateurs

Ara / Acn
3 min

BarcelonaEls taxistes es mobilitzen aquest dimecres contra l'intrusisme. Diversos sindicats de taxistes (Agrupació Taxi Companys), STAC (Sindicat del Taxi de Catalunya) CMT (Coordinadora Metropolitana del Taxi) i AET (Associació Empresarial del Taxí) han convocat una manifestació a les 11 del matí per protestar contra les empreses que treballen a través d'internet i sense autorització administrativa. A més, l'organització del sector Elite ha convocat una aturada de 24 hores, que es preveu que sigui àmpliament secundada. Un portaveu del szindicat del Taxi de Catalunya ha assenyalat a l'ACN que tot i no haver convocat l'aturada de 24 hores, ''molts taxistes'' faran vaga per ''evitar problemes per represàlies en el transcurs del servei''. Aquest mateix portaveu ha assenyalat que és ''imprevisible'' com anirà la jornada de mobilitzacions d'aquest dimecres. Entre altres coses perquè molts taxistes no faran el servei de taxi per ''por'' de les represàlies de grups d'incontrolats que puguin fer sobre els vehicles que no secundin la vaga, segons ha explicat aquest mateix portaveu.

La polèmica pels taxistes amateurs

Des de fa dos mesos, a Barcelona hi ha uns taxis que no són negres i grocs. Ni tenen llicència de taxi. Es tracta de cotxes particulars que ofereixen els seus serveis a través d’Uber, una aplicació que posa en contacte particulars i usuaris que es volen desplaçar, a un preu un 20% més baix que els taxis regulats, segons l’empresa. Quan acabaven d’arribar a Barcelona, a l’abril, la Generalitat els va obrir un expedient informatiu, i aquest dimarts el Govern el va transformar en expedient sancionador en comprovar que els serveis que ofereixen infringeixen la normativa, segons va informar el departament de Territori. Això vol dir que els conductors d’Uber s’enfronten a multes de fins a 6.000 euros i a la possibilitat que els precintin el cotxe si els enxampen transportant un client. A més, l’empresa, que està participada pel gegant d’internet Google, també podrà ser multada amb 6.000 euros, i rebrà una notificació de la Generalitat en què li demanaran el cessament immediat de l’activitat. Però les multes no s’acaben aquí, perquè el ministeri de Foment va anunciar que a més de multes als conductors també es podran sancionar els usuaris d’aquest tipus de plataformes, en el seu cas, amb multes de fins a 600 euros.

Avui, manifestació, i vaga generalitzada l'1 d'agost

Els sindicats que convoquen la manifestació a les 11 del mati d'aquest dimecres entre plaça de Catalunya i plaça Sant Jaume s'han mostrat en contra de la vaga de 24 hores perquè consideren que cal donar ''més temps'' a l'administració perquè modifiqui la llei i inclogui la ''immobilització'' del vehicle de la persona que incompleix amb la normativa i fa un servei públic sense autorització. En l'actualitat, la legislació, segons un portaveu del Sindicat del Taxi de Catalunya, no inclou la immobilització del vehicle, i això fa que la persecució d'aquesta activitat il·legal sigui més difícil.

Els sindicats que han convocat la manifestació sí que tenen prevista una jornada de vaga del sector a Barcelona l'1 d'agost en cas que en els pròxims tres mesos els governs no posin fil a l'agulla i incloguin la immobilització del vehicle quan es detecta una activitat il·legal i d'intrusisme.

El portaveu consultat afirma que hi ha un compromís del ministeri de Foment davant el sector del taxi que en la llei d'acompanyament dels pressupostos de l'Estat per al 2015 s'inclourà la possibilitat de la immobilització del vehicle, però el sector ''no pot esperar fins al gener de l'any que ve'', assegura aquest portaveu.

stats