Societat 07/08/2018

Dos testimonis protegits situen Driss Oukabir als llocs clau dels atemptats del 17-A

Un dia abans de l'atemptat hauria sigut en un cafè de Tona intentant convèncer Younes Abouyaaqoub de l'atac

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Habitació on dormia l’imam a Ripoll i que els Mossos d’Esquadra van escorcollar.

MadridEl presumpte jihadista Driss Oukabir, en presó preventiva des del 22 d’agost de l’any passat, s’ha quedat sense coartada. Després de gairebé un any d’investigació, el castell de cartes cau pel seu propi pes. Per molt que assegurés que no tenia cap relació amb la cèl·lula de Ripoll que va organitzar els atemptats del 17-A, la investigació ja el situa dins del nucli dur del grup terrorista. Dos testimonis protegits van aportar ahir al jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu dades clau que ubiquen Oukabir, germà de Moussa Oukabir –de 17 anys i abatut a l’atac de Cambrils–, tant al xalet d’Alcanar Platja on es preparaven els explosius com també amb Younes Abouyaaqoub, autor de l’atropellament a la Rambla, en un bar de la C-17 a l’altura de Tona el dia abans dels atemptats.

Les dues declaracions són “molt aclaridores”, segons l’advocat que representa les víctimes estrangeres, Ignacio Fuster-Fabra, perquè contradiuen la versió d’Oukabir i aporten llum sobre com va ser la vigília de l’atemptat. Oukabir, que va ser el primer jihadista detingut –el mateix 17-A al vespre a Ripoll–, va assegurar l’agost passat tant davant dels Mossos com del jutge Andreu que no tenia res a veure amb el complot terrorista. “Ha sigut el fill de puta de l’imam”, va deixar anar llavors als policies que el van interrogar durant més de 5 hores.

Descarregant una furgoneta

Però la versió dels testimonis se situa als antípodes de la seva, i fins i tot apunta que Oukabir era qui portava la veu cantant, per sobre de Younes Abouyaaqoub, l’autor de l’atropellament massiu a la Rambla que va matar 14 persones. I deixa entreveure que en cap cas podia arribar a ser cert que llogués la furgoneta de l’atemptat a Sabadell el 16 d’agost pensant que era per a una mudança del seu germà Moussa i un altre dels presumptes jihadistes, tal com va defensar el 22 d’agost davant del jutge.

El primer testimoni que va declarar, un ciutadà francès que estava de vacances a Alcanar (Montsià), va assegurar al jutge que s’havia creuat diversos cops amb Oukabir anant cap a la platja a les tardes i que s’havien saludat amb un “hola i adeu”. Segons fonts jurídiques presents en la declaració, el testimoni va veure’l descarregar coses d’una furgoneta per la porta del darrere del xalet juntament amb Younes Abouyaaqoub. A més, havia vist Oukabir dormint en un matalàs a la casa, tot i que no recorda quin va ser l’últim dia que el va veure.

Oukabir, però, no figura en cap de les imatges difoses ahir per 'La Razón' i després per diversos mitjans en què es pot veure com es van preparar els atemptats al xalet d’Alcanar abans que explotés. Els Mossos van trobar una càmera Canon IUX 180 entre les runes de la casa i en van extreure una targeta de 16 GB amb vídeos d’alguns dels jihadistes fabricant explosius i, amb un gran somriure, llançant proclames en àrab, català i castellà. “Amb els vostres diners ens preparem per matar-vos”, diu Mohammed Hichamy, un dels terroristes abatuts a Cambrils.

Intentant convèncer Younes

El segon testimoni protegit d’ahir va ser el més aclaridor, segons Fuster-Fabra. Cambrer d’un bar situat a l’altura de Tona de la C-17, l’autovia que uneix Barcelona amb Ripoll, no va dubtar a trucar al 112, el número d’emergències, quan va reconèixer les cares de dos dels presumptes jihadistes: Oukabir i Younes Abouyaaqoub. Ja llavors la seva col·laboració va ser clau per aclarir els dies previs a l’atemptat.

Protegit per una mampara per no revelar la seva identitat, ahir va explicar que recordava la presència dels dos presumptes terroristes al bar el dia abans dels atemptats perquè tenien una actitud “molt nerviosa, tensa, amb els ulls molt oberts i suant”. En algun moment va arribar a témer que atemptessin al mateix local. A més, estaven separats de la resta de gent un dia de partit de futbol i no miraven en cap moment la televisió. Recorda que van demanar dos tallats i un d’ells no va voler mirar-lo als ulls en cap moment perquè no l’identifiquessin. Parlaven en àrab i cada cop que se’ls acostava callaven, però en cap moment deixaven de mirar el pàrquing, on tenien una furgoneta.

Va ser justament a Vic, a menys de 10 quilòmetres de Tona, on els Mossos van trobar la segona furgoneta que havia llogat la cèl·lula i que presumptament també havia de servir per a l’atemptat a la Rambla: una Renault Kangoo que hauria conduït Oukabir, segons fonts de la investigació, que podria haver-se fet enrere a l’últim moment de participar en l’atemptat. El que va deixar clar ahir el testimoni és que un home dominava la conversa al bar de Tona. I era Oukabir, que –segons el testimoni– estaria intentant convèncer Younes d’alguna cosa.

Els passos del terrorista que hauria fet marxa enrere en l’últim moment


Principis d’agost: Alcanar

Driss Oukabir hauria passat uns dies al xalet de la platja d’Alcanar preparant els atemptats. Un dels testimonis va veure’l diversos cops dormint en un matalàs mentre anava i tornava de la platja a la tarda, i també descarregant una furgoneta a la part del darrere de la casa acompanyat de Younes Abouyaaqoub .

16.08.17: reunió a Tona amb Younes

Però Oukabir ja no era a Alcanar el dia de l’explosió al xalet. Primer va anar a Sabadell a llogar la furgoneta de l’atropellament i després, segons va explicar ahir el segon testimoni, va reunir-se amb Younes –l’autor de l’atropellament a la Rambla– en un bar situat a la C-17 a l’altura de Tona. Recorda que van demanar dos tallats i es van posar en una taula separada. Estaven molt nerviosos i callaven si algú se’ls acostava. Segons el testimoni, Oukabir –que portava la veu cantant– estava intentant convèncer Younes d’alguna cosa.

17.08.2017: detenció

La mateixa nit dels atemptats, Driss Oukabir va ser el primer detingut. La seva cara i el seu nom van aparèixer a totes les televisions i ell va assegurar que la seva primera intenció va ser lliurar-se als Mossos després de parlar amb la seva xicota. Prop de la comissaria de Ripoll, una patrulla el va aturar i el va reconèixer i detenir.

22.08.2017: interrogatori

Cinc dies després passava a disposició de l’Audiència Nacional i des de llavors ha estat en presó preventiva després de defensar versions diferents. Primer va dir als Mossos que el seu germà Moussa, abatut a Cambrils, li va robar el NIE per llogar la furgoneta. Després, al jutge, que es pensava que la furgoneta era per a una mudança.

06.08.2018: desmentit

Gairebé un any després dels atemptats, dos testimonis protegits han desmentit la versió d’Oukabir, que deia que no estava al cas dels preparatius dels atemptats. “Ha sigut el fill de puta de l’imam”, va dir als Mossos, que creuen que havia de participar en els atemptats però se’n va desdir a l’últim moment.

stats