@ara_castells
Societat 21/09/2015

Titans que es fan grans en les grans ocasions

Barcelona i Tarragona eclipsen el món casteller en una doble jornada inoblidable

Efren Garcia
4 min
Titans que es fan grans en les grans ocasions

Si la diada de Sant Fèlix va ser excepcional, amb quatre de les millors formacions del panorama casteller exhibint les seves estructures a un nivell difícilment igualable, aquest cap de setmana els aficionats a les torres humanes hem pogut reviure la major part d’aquelles construccions a la diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla a Tarragona, i a la de colles convidades de la Mercè a Barcelona. Les dues capitals s’han ratificat així entre els millors escenaris per veure-hi castells.

La plaça de la Font va quedar petita diumenge per seguir les evolucions dels Castellers de Vilafranca i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, per una banda, i dels Xiquets de Tarragona i la Colla Jove, de l’altra. Dues formacions convidades i les dues colles de més nivell de la ciutat, que van trobar-se en una diada de màxims en la qual ningú es va guardar cap carta sota la màniga.

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van oferir un espectacle de màxima igualtat, seguits de prop per una Colla Jove Xiquets de Tarragona que no va estar encertada. Els verds van ser els primers a picar a les portes dels deu pisos. Van obrir plaça amb el tres de deu amb folre i manilles tot i que, per segon cop aquesta temporada, el castell va defallir després de l’aleta. Tot i el bon encaix de folre, manilles i tronc, el tres, el primer que s’intenta i es carrega a la plaça de la Font, va fer llenya quan els dosos ja sortien. Lluny d’arronsar-se, van apostar pel més valuós dels castells de nou pisos amb agulla, el tres, i van tornar a centrar-se en la gamma superior en el tercer torn afrontant el dos de vuit sense folre. Després d’un intent desmuntat, van coronar l’estructura, que va fer llenya durant el descens. Van igualar la diada de Sant Fèlix en descarregar el pilar de vuit amb folre i manilles.

Un castell de deu pisos carregat, una estructura amb pilar i una sense folre també va ser la tria de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, si bé les estructures no van coincidir amb les dels vilafranquins. Ahir les cartes més segures dels vallencs van fallar. Van fer llenya després de l’aleta en provar el quatre de nou amb el pilar al mig inicial i van tornar a ensopegar a la ronda de pilars. El seu espadat de vuit pisos va quedar a mitges en trencar-se després de l’aleta. En canvi, van segellar un pòquer de castells de gamma extra demostrant que enguany el quatre de nou sense folre té color rosat i coronant per primer cop des de començament d’any el tres de deu amb folre i manilles.

L’ambició de la Colla Jove Xiquets de Tarragona va fer que per primer cop aquesta temporada la formació degana de la ciutat els passés per davant. Els de la camisa lila no van tenir el seu dia, fet que va quedar palès ja en la primera ronda. Després de catorze cincs de nou amb folre descarregats de manera consecutiva, van trencar la ratxa en una primera ronda marcada per les caigudes. Van coronar un cinc remogut però no van tenir forces per completar-lo amb bon peu. La llenya del primer castell va provocar canvis a l’alineació del tres de deu amb folre i manilles, que va quedar en intent, i fins i tot el quatre de nou amb folre es va resistir als de la camisa lila.

Actuació històrica

Els Xiquets de Tarragona escriuran amb lletres daurades l’actuació de diumenge quan hagin de recordar la seva història més recent. Van començar l’actuació coronant el segon dos de nou emmanillat de la temporada. Com va passar en la primera ocasió, l’estructura va trencar-se per l’encaix amb les manilles. La llenya no els va impedir seguir apuntant alt. Van plantar el cinc de nou amb folre en el segon torn i, després d’una lluita esgotadora, van veure la recompensa de l’aleta. Els matalassers aconseguien desfermar l’eufòria a la plaça de la Font, en carregar el primer cinc del seu historial. Encara anirien, però, un pas més enllà, ja que van decidir atacar el pilar de vuit amb folre i manilles després de completar el tres de nou amb folre en el tercer torn. El pilar va tenir corda només fins al moment de l’aleta. El primer espadat dels tarragonins arrodonia una diada inoblidable, en la qual la colla local estrenava dos castells de gamma extra i completava la millor exhibició de la seva història.

Barcelona ha sigut l’altre gran escenari del cap de setmana gràcies a les altres dues colles que van participar en la diada de Sant Fèlix. Els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls van segellar una exhibició de gamma extra a la plaça de Sant Jaume.

Bon paper dels malves

Els malves van tancar el cercle ahir en descarregar el cinc de nou amb folre al mateix escenari que els va veure coronar-lo per primer cop en l’era moderna dels castells, ara fa tot just vint-i-un anys. Els Minyons van guardar-se la seva millor carta per al tercer torn, després de completar un dos de nou amb folre i manilles d’autèntic contorsionisme i un apamat tres de nou folrat. A l’hora de la veritat, només una de les rengles del cinc va tremolar i va exigir un esforç extra als egarencs per acabar rememorant les primeres aletes d’aquesta estructura. Des d’aquell 1994, la Mercè havia vist dos cops més carregar aquest castell, però ahir es va fer justícia quan els malves el van completar per primer cop a la Ciutat Comtal.

La Colla Joves Xiquets de Valls no va voler ser menys i va dur a Barcelona l’única estructura de gamma extra que ha coronat enguany, el dos de nou emmanillat. Amb complicacions a les manilles, els vallencs van saber aturar dues fortes sotragades i van mostrar el seu caràcter lluitant fins al final per poder celebrar que completaven aquesta estructura per segon cop en la seva història.

Massa dubtes van mostrar ahir els Castellers de Barcelona, que, tot i completar una gran actuació, van tornar a casa amb mal regust de boca després d’ensopegar amb el quatre de nou amb folre i d’haver de desmuntar el quatre de vuit amb agulla. La colla local va completar amb molta comoditat el cinc de vuit i va exhibir un correcte tres de nou amb folre després de desmuntar-ne un primer intent.

stats