ENTREVISTA
Societat01/09/2015

Tito Español i Pilar Puig: “A Gàmbia vam posar una paradeta de dolços a canvi d’un somriure”

La Pilar i el Tito demostren que es pot viatjar d’una manera més solidària, amb la motxilla a l’esquena i generant el que ells anomenen “moments de felicitat”. Volen visitar tots els països del món. Si en trepitgen 4 per any, als 73 anys ja els hauran visitat tots

Lara Bonilla

Són parella, companys de viatge i socis de diversos projectes. L’últim és Mou, una ONG per generar el que ells anomenen “moments de felicitat” arreu del món. Utilitzen el 100% dels donatius per proporcionar menjar, material escolar o medicaments a la persona que ho necessiti i comparteixen la història amb la persona que ha fet el donatiu. Amb la trentena acabada d’estrenar, la Pilar i el Tito han aparcat les seves feines per dedicar-se de ple al seu projecte, que els durà durant un any a Sud-amèrica buscant persones a qui puguin ajudar amb els 1.600 euros que han recollit gràcies a una campanya de crowdfunding.

Com va néixer Mou?

T.E : Viatjant, sobretot, a països del Tercer Món, ens vam adonar de la injustícia que era anar a restaurants i hotels i gastar-te molts diners en atraccions turístiques mentre la gent d’allà no pot gaudir-ne. I ens afectava de tal manera que dèiem que havíem de fer alguna cosa, però no vam fer res fins que vam arribar a Romania, on vam recuperar la idea de compartir la felicitat que genera el viatge amb la gent més necessitada. Nosaltres, evidentment, no podem solucionar problemes com la fam al món i la falta d’aigua potable, però, dins de les nostres possibilitats, vam pensar que podríem resoldre petites necessitats.

P.P. : Es tracta de donar una treva a persones que estan passant una situació complicada, com un parèntesi. Microajudes per donar un moment de felicitat.

Cargando
No hay anuncios

Ja heu generat 14 “paquets de felicitat”. Com respon la gent?

P.P. : Molt i molt bé, excepte a Islàndia. És un país ric i la mentalitat és molt diferent.

T.E. : Ens van dir que no accepten ajudes de particulars, ja en reben de l’estat. Tot i que no parlem d’ajuda, sinó de moments de felicitat.

Cargando
No hay anuncios

Per què?

P.P. : Perquè és culpa del sistema que hi hagi aquestes desigualtats socials tan grans i nosaltres, que vivim al Primer Món, som també actors. És una mica pervers dir que estem ajudant.

T.E. : I és mentida, no estem ajudant perquè al final tots rebem el moment de felicitat d’una manera o altra. El donant també, i connecta amb una altra persona del món.

Cargando
No hay anuncios

En el fons és un acte egoista.

P.P. : Totalment. És que va començar així: perquè nosaltres ens sentíem malament. I ara ens sentim una mica millor.

Poseu un exemple del que són aquests moments de felicitat.

Cargando
No hay anuncios

P.P.: A Romania vam contactar amb una mare amb tres fills que demanava diners al carrer i vam anar junts al supermercat a fer la compra. Al Senegal vam conèixer un professor d’escola que ens va parlar d’una família amb quatre fills amb problemes econòmics als quals vam proporcionar el material escolar per a tot un any.

T.E. : I a l’Uruguai vam comprar samarretes i pilotes de futbol per a un equip infantil de futbol. No és tant comprar coses com estar una estona amb ells i compartir un moment de felicitat. A Gàmbia vam posar una paradeta de pastissos que es podien adquirir a canvi d’un somriure per a l’Helena, la persona que havia fet la donació.

P.P. : És tractar-los com a persones i prestar-los atenció. Molts s’emocionaven més pel gest en si. Tornaven a confiar en l’ésser humà.

Cargando
No hay anuncios

Es pot titllar de paternalista.

P.P. : La gent pot dir que no, com va passar a Islàndia.

Sempre és ajuda material?

Cargando
No hay anuncios

P.P. : Els hem proporcionat roba, material escolar, menjar, ajuda per al transport, medicaments... Però mai donem diners. Sempre ho convertim en alguna cosa que després puguem explicar a la persona que ha fet la donació.

Quina és la diferència amb una ONG convencional?

T.E. : Quan poses diners en una gran ONG, tot és molt fred, l’estructura és molt gran i no saps on van els diners, i això no ens acabava d’agradar. Com que el nostre era un projecte petit, vam decidir que els diners que ens donés cada persona els invertiríem en un cas de felicitat i faríem un vídeo i unes fotos d’aquell cas per retornar al donant tota la informació. Fem feliç la persona que fa l’aportació i la que la rep.

Cargando
No hay anuncios

Es pot viatjar d’una altra manera?

T.E. : El problema no és el turisme en si, sinó com està organitzat el sistema. Podem anar a un lloc amb una realitat molt dura i a la vegada no adonar-nos d’aquesta realitat.

P.P. : No és fàcil acostar-te a les persones, hi ha casos difícils, que et toquen, i intentes connectar amb un món que no és el teu.

Cargando
No hay anuncios

T.E. : Ens agradaria que la comunitat viatgera volgués fer alguna cosa semblant. Però abans hem de crear consciència, i això és complicat. L’objectiu és que la gent se subscrigui al nostre YouTube i Facebook i vegi aquesta nova manera de viatjar.

També podríeu fer el mateix aquí.

P.P. : Sí. No cal anar a l’altra banda del món per ajudar la gent, però en el nostre cas tot va sorgir viatjant i allà vam sentir el gran contrast. Potser és un error no sentir-ho aquí quan anem al restaurant del costat i veiem algú a la porta demanant, però potser és que per al que passa aquí ja estem immunitzats.