Els tractaments contra el covid-19 amb remdesivir costaran 2.082 euros o més

La farmacèutica Gilead anuncia els preus del medicament i vol evitar negociar país per país

La farmacèutica estatunidenca Gilead ha anunciat aquest dilluns que vendrà el seu fàrmac remdesivir, el primer que s'ha mostrat efectiu per tractar el covid-19, a 390 dòlars el vial per als governs de països desenvolupats, cosa que elevaria el preu del tractament més habitual a 2.082 euros per pacient i el de les teràpies més llargues a 3.818 euros, informa l'agència Efe.

En el cas dels països en vies de desenvolupament, Gilead ha indicat que ha arribat a diversos acords amb productors de medicaments genèrics per tal de poder oferir el tractament a un preu més reduït i facilitar-ne l'accés a tot el món. 

Als Estats Units, des que al mes de maig es va aprovar d'emergència l'ús del remdesivir per a malalts de coronavirus, els hospitals han estat fent servir dosis donades per Gilead, que a partir del juliol començarà a cobrar pel medicament. El preu serà de 390 dòlars per vials per als programes de sanitat pública i de 462,9 euros per a la privada, cosa que suposa un preu de 2.777 euros pel tractament més habitual. 

En una carta oberta, l'empresa ha explicat que vol evitar negociar el preu del medicament país per país i assegura que l'ha fixat tenint en compte la situació dels països desenvolupats amb menys capacitat adquisitiva i clarament "per sota" del valor que el medicament ofereix. 

L'Agència Europea del Medicament dona llum verda al primer fàrmac per tractar el covid-19

Els estudis, segons Gilead, han mostrat que de mitjana els pacients tractats amb aquest fàrmac passen quatre dies menys hospitalitzats. 

El remdesivir, una teràpia experimental que va començar a desenvolupar-se l'any 2009 i es va posar a prova amb pacients d'Ebola a mitjans de la dècada passada, s'ha autoritzat d'emergència pel coronavirus SARS-CoV-2 perquè un assaig clínic estatunidenc va mostrar que el fàrmac fa més curt el temps de recuperació en alguns pacients. 

A Europa l'Agència Europea del Medicament va recomanar autoritzar el medicament per al tractament del covid-19 en adults i adolescents de més de 12 anys amb pneumònia. El remdesivir és un antiviral que alenteix la producció de noves partícules de virus i, com a resultat, una infecció viral es desenvolupa amb menys rapidesa i els pacients en estat greu es recuperen una mitjana de quatre dies abans de l'habitual, segons un ampli estudi elaborat als Estats Units.