La transformació de la Model no conservarà totes les galeries de l'antiga presó

S'han dibuixat tres propostes per encaixar els pisos, els equipaments i l'espai verd compromesos

Després d'un intens procés participatiu que ha celebrat la seva última sessió aquest diumenge, l'Ajuntament de Barcelona ha presentat tres possibles dibuixos per al projecte de transformació de l'antiga presó Model, al districte de l'Eixample. La premissa bàsica d'aquests esquemes és la d'encaixar tots els usos  previstos en aquest espai: 14.000 metres de parc, 150 pisos socials, un espai memorial i equipaments com un institut-escola, una escola bressol, un casal de joves i un espai poliesportiu. Una de les decisions que ja ha pres el consistori, com va avançar l'ARA, és aparcar algun dels requisits que es van fixar en el pla director del 2009, com la residència de gent gran i la residència assistida per a nens amb autisme –perquè requereixen de la inversió de la Generalitat– i l'aparcament de rotació, que ja no es considera prioritari. En canvi, apareixen ara en el pla pisos dotacionals pensats per a persones grans i amb un casal d'avis.

El quid de la qüestió continua sent com s'encaixa tot això en un espai que ocupa dues illes de cases. Cap de les tres propostes que el consistori ha posat sobre la taula dels veïns avui preveu conservar la totalitat de les sis galeries de l'antiga presó. Dues de les opcions n'enderroquen dues de les sis i la tercera només conserva la galeria número 4, que és on hi ha  la capella gitana pintada per Helios Gómez. La necessitat de guanyar espai per a tots els elements previstos ho fa impossible, segons han remarcat avui la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, i el director de model urbà de la ciutat, Ton Salvadó.

El que es manté sempre, en canvi, són el panòptic, la galeria número 4 i  l'edifici d'accés a la presó des del carrer Entença, que s'adaptarà per acollir els pisos dotacionals. Un altre dels elements que, segons l'estudi de valoració patrimonial encarregat, havia de quedar blindat era l'edifici Tallers, al carrer Nicaragua, que ara, en funció de l'escenari que es triï, anirà a terra o s'adaptarà per fer-hi els equipaments educatius o habitatge. "L'equació no sempre quadra al 100%", ha advertit Salvadó durant la seva intervenció davant dels més de cent veïns que han participat avui en el taller i que, durant aquests mesos, han anat proposant criteris per regular la manera com s'han d'ubicar els diferents elements d'aquest trencaclosques.

El consistori calcula que podrà fer una proposta de projecte als veïns al juliol i sotmetre-la a avaluació per presentar el projecte definitiu a la tardor i poder tenir les obres en marxa el 2020. Abans, però, ja es podrà fer alguna transformació, com enderrocar el mur perimetral de l'antiga presó –els veïns han proposat, això sí, conservar alguna de les torres de vigilància.

Tres propostes de transformació

En funció de si es prioritza mantenir més o menys parts de l'edifici o de si es vol un parc més o menys compacte, el consistori ha elaborat tres propostes de transformació. La primera preveu enderrocar dues galeries per ubicar el gran parc a la banda que toca al carrer Rosselló –que es preveu pacificar al trànsit–, convertir l'edifici de la recepció perquè aculli habitatges dotacionals, posar els usos docents aprofitant dues galeries a la façana del carrer Provença i construir habitatge aprofitant l'edifici Tallers. L'espai memorial s'ubicaria a la galeria 4. Aquest projecte té la dificultat d'aconseguir que les galeries es converteixin en un institut-escola i una escola bressol, però manté els tres edificis de més catalogació: el panòptic, el d'Entença i el de Tallers.

En la segona proposta s'enderroquen, també, dues galeries, en aquest cas les que donen a Entença, i s'ubica aquí la gran zona verda. Els pisos dotacionals també se situen a l'edifici d'Entença, i els usos educatius es reparteixen per les galeries. El que no es manté és l'edifici Tallers, que s'enderroca per construir habitatge. L'espai memorial s'ubica, en aquest cas, en una galeria que no és la 4.

La tercera opció és la que menys patrimoni conserva. Només l'edifici Tallers –transformat per acollir els usos docents–, el d'Entença –que acolliria els pisos dotacionals–, el panòptic i una única galeria: la número 4, que, juntament amb el panòptic, acolliria l'espai memorial. Aquesta és l'opció que aconsegueix més metres quadrats de verd: 16.282, mentre que les altres dues en sumen uns 14.000. En aquest cas, els pisos s'ubiquen en edificis de nova construcció a la façana del carrer Provença.

Etiquetes

Més continguts de