Societat 06/05/2014

El Tribunal Constitucional anul·la l'euro per recepta

L'alt tribunal considera inconstitucional la taxa sobre els medicaments aplicada per la Generalitat. També manté les dobles taxes judicials

Ara
2 min
Les farmàcies s'alien amb la sanitat privada Ambulàncies del SEM de color groc

BarcelonaEl ple del Tribunal Constitucional (TC) ha estimat parcialment el recurs del govern espanyol contra l'establiment de l'euro per recepta i les taxes judicials a Catalunya. Segons fonts del TC, la sentència de l'alt tribunal declara inconstitucional la taxa sobre els medicaments impulsada per la Generalitat. L'aplicació de l'euro per recepta ja s'havia ajornat pels recursos judicials: va ser suspesa de forma cautelar el gener del 2013 pel TC. En un altre procés, el tribunal també va suspendre la taxa que també havia introduït la Comunitat de Madrid.

L'alt tribunal, en canvi, ha avalat la constitucionalitat de les taxes judicials. Ambdues taxes estaven paralitzades des del gener del 2013, quan el TC va admetre a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol, fet que va implicar la suspensió automàtica dels gravamens.

El Constitucional ha comunicat aquest mateix dimarts la decisió a les parts.

Encara que la decisió del Constitucional només es refereix a l'euro per recepta a Catalunya, és segur que la mateixa resolució es produeixi en el recurs pendent sobre l'aplicació també d'aquesta mesura a Madrid. El 29 d'abril de 2013 el Tribunal Constitucional (TC) es va pronunciar davant la batalla de l'euro per recepta oberta per dues comunitats contra el govern espanyol i va suspendre l'aplicació d'aquest impost també en la Comunitat de Madrid, després de fer-ho quinze dies abans a Catalunya.

El govern central va recórrer els articles 16 i 41 de la llei de mesures fiscals, financeres i administratives de Catalunya, per impugnar dues taxes, una de judicial per la prestació de serveis personals i materials en l'àmbit de l'administració de justícia, i una altra de sanitària, coneguda com l'euro per recepta.

En el cas de l'euro per recepta, l'executiu presidit per Mariano Rajoy va considerar que la decisió de Catalunya vulnerava la normativa estatal prevista per garantir les bases de la sanitat i la legislació sobre productes farmacèutics.

En el seu dictamen, el Consell d'Estat va entendre també que la imposició de l'euro per recepta vulnerava l'article 149 de la Constitució i va considerar que "les comunitats autònomes no poden incidir, ni directament ni indirectament, en la fixació dels preus dels medicaments que són objecte de finançament públic".

El Govern lamenta la decisió

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha lamentat la decisió del Constitucional d'anul·lar l'euro per recepta perquè diu que era la manera d'evitar retallades i racionalitzar la despesa pública.

stats