Societat 05/04/2012

Troben a la Xina tres esquelets del dinosaure més gran que va tenir plomes

Es tracta de dos exemplars petits i un adult d'una espècie primera dels grans tiranosaures que va viure al cretaci inferior. Els investigadors l'han batejat com 'Yutyrannus huali'

Efe
2 min
Reproducció artística dels exemplars trobats / EFE

PequinTres esquelets trobats a la Xina han revelat que el dinosaure més gran amb plomes que es coneix pesava més d'una tona, era més petit que el seu parent 'Tyrannosaurus rex' i va viure en el període Cretaci inferior, informa 'Nature'.

Els ossos –trobats a la província de Liaoning (nord-est de la Xina)– van pertànyer a un adult i dues cries d'una espècie primera dels grans tiranosaures. Un equip de científics xinesos i canadencs l'han batejat amb el nom de 'Yutyrannus huali' [bell tirà amb plomes], en una barreja de llatí i mandarí.

Els paleontòlegs saben des de fa més d'una dècada que alguns petits dinosaures van tenir plomes, semblants a les dels ocells, gràcies a la troballa de diversos fòssils en aquesta regió xinesa. Tot i això, el descobriment anunciat aquest dijous indica que va existir, almenys, una espècie de grans dimensions que també en tenia.

Mentre que les dues cries devien pesar vora mitja tona, l'exemplar adult arribava als 1.400 quilos i nou metres de llarg, unes dimensions que el converteixen en l'animal amb plomes més gran conegut mai, viu o extingit.

El ' Yutyrannus' distava molt de lluir un plomatge com el de les aus actuals. Les plomes "eren simples filaments i s'assemblaven més a les d'un pollet modern que a les plomes rígides d'una au adulta", ha detallat Xu Xing, autor principal de l'article i investigador de l'Institut de Paleontologia i Paleoantropologia de Vertebrats de Pequín.

Els experts consideren que les plomes complien una funció aïllant, ja que per la seva escassetat i l'envergadura del dinosaure descarten totalment que pogués volar.

Precisament, la troballa d'aquests esquelets és important perquè dóna suport a la teoria que les plomes primitives van poder servir com a aïllament, no per volar.

A diferència del seu parent 'Tyrannosaurus rex', que va viure en una època càlida, el 'Yutyrannus' va existir a mitjans del Cretaci inferior, un període que s'estén des de fa 145 milions d'anys fins fa 98 milions. En aquest període les temperatures van descendir, i el plomatge li va servir per protegir-se del fred.

stats