Societat 22/07/2019

El TSJC anul·la l'acord que va permetre desconvoncar la vaga de la sanitat concertada

Metges de Catalunya i les patronals van excloure CCOO, UGT i Satse de les negociacions

Ara
2 min
Centenars de metges de la sanitat concertada concentrats a Terrassa, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat aquest dilluns l'acord que va permetre desconvocar la vaga a la sanitat concertada, prevista per al mes de febrer. El tribunal ha conclòs que el sindicat majoritari de facultatius, Metges de Catalunya (MC), i les patronals sanitàries –la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES)– van excloure la resta de sindicats que formen part de la negociació del conveni col·lectiu, CCOO, UGT i Satse.

El TSJC ha destacat que les patronals i Metges de Catalunya haurien arribat a acords sense la resta de sindicats, i que pretenien aplicar l'acord a tot el grup professional. De fet, el març passat el sindicat de metges va confirmar a l'ARA que tenien el compromís de "traslladar" el paquet de mesures assolides al febrer a la resta de professionals de la xarxa sanitària concertada, també infermers i infermeres. "Va ser un acord de sortida de vaga legal amb què es van assolir importants millores assistencials i laborals traslladables a tot el personal de la sanitat concertada", defensaven fonts del sindicat.

Amb tot, el tribunal ha assegurat que si es pretenia aplicar l'acord a tot el grup de professionals de la sanitat concertada era "necessari" convocar la resta de sindicats. Els magistrats han conclòs que l'acord va vulnerar el dret a la negociació col·lectiva de CCOO, UGT i Satse. De fet, el pacte a què el sindicat majoritari de facultatius catalans, Metges de Catalunya, i les patronals sanitàries –la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'convocar la vaga que cridava prop de 10.000 facultatius de la sanitat concertada va aixecar polseguera.

Professionals sindicats a Satse, el sindicat d'infermeres, CCOO i UGT van denunciar que les patronals donaven preferència als metges i que havien "aconseguit més diners i compromisos per al seu col·lectiu". "Entenem que aquest acord extraestatuari posa en perill el compliment de les millores i pactes acordats a la taula legítima de negociació del conveni", denunciaven els sindicats en un comunicat.

Els tres sindicats demandants –CCOO, UGT i Satse– hauran de rebre una indemnització de 6.500 euros per danys i perjudicis. "Les matèries que aborda [l'acord] ja estan regulades en el conveni del Sistema Sanitari Integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat) i han de ser objecte de negociació per les vies de les comissions o ens paritaris designats a tal efecte", ha apuntat el tribunal. A més d'anul·lar l'acord, el TSJC també ha instat tant les patronals sanitàries com Metges de Catalunya a aturar de manera immediata les actuacions que desenvolupin aquesta via.

stats