Societat 23/10/2019

La UB suspèn les classes a la Facultat de Dret després dels piquets dels estudiants i la presència dels Mossos

El cos d'agents nega un operatiu per identificar estudiants, com havien denunciat alguns alumnes

Ara
3 min
Els 60 anys  de qualitat del premi FAD d’arquitectura

BarcelonaClasses suspeses a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona pels incidents que s'han produït aquesta matinada. El cas ha saltat a primera hora a les xarxes socials quan des del compte de Twitter de l'assemblea d'estudiants han denunciat que els Mossos d'Esquadra havien entrat a la facultat per identificar alguns alumnes.

Un grup d'estudiants havien bloquejat els accessos a la facultat per demanar a la UB que suspengui les classes per les mobilitzacions que fa dies que es produeixen a Catalunya d'ençà que va sortir la sentència del Procés. Al seu Twitter, han denunciat que alguns agents han entrat "il·legalment" a la facultat per identificar "membres del moviment estudiantil" i exigien responsabilitats pels fets.

Des del cos de Mossos d'Esquadra, però, han emès un comunicat en què han negat "un operatiu per identificar estudiants en relació amb les protestes d'aquests dies a Catalunya", i han explicat que s'han desplaçat fins a la UB "després de rebre un requeriment per danys al bar de la facultat".

Aquesta versió coincideix amb la que una estona després ha donat la mateixa UB. També a través d'un comunicat, han explicat que aquesta nit un grup d'estudiants s'ha tancat a la Facultat de Dret de la UB per protestar "pels excepcionals fets que estem vivint durant aquests últims dies a Catalunya". A la matinada, una patrulla dels Mossos ha passat per davant de l'edifici "quan un grup reduït de persones davant de la facultat (a l’avinguda de la Diagonal) traslladava elements de mobiliari urbà a les portes del centre". Els agents s'hi han acostat, però segons la UB no han accedit "a cap edifici de la Facultat de Dret ni s’ha produït cap confrontació violenta entre estudiants i agents policials". Per "evitar problemes de seguretat que poden posar en perill la integritat física de les persones i de material", la UB ha decidit tancar la Facultat de Dret i suspendre tota activitat acadèmica durant el dia d’avui. La UB ho ha aprofitat per demanar als estudiants que "mantinguin la calma, respectin la convivència pacífica i defensin la cultura de la pau".

En canvi, tant des de l'assemblea d'estudiants, els CDR o l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB han criticat i condemnat l'entrada dels Mossos a les facultats.

En qualsevol cas, el rector de la UB, Joan Elias, ha justificat que les classes s'han suspès perquè els agents de seguretat de l'edifici han advertit de la possibilitat "d'enfrontaments físics" entre el grup d'estudiants que bloquejava les portes i els estudiants i professors que tenien l'objectiu d'entrar-hi. Per al rector, ha sigut una decisió per evitar "mals majors", segons recull l'ACN.

Elias també ha explicat que ningú de la universitat ha requerit els Mossos d'Esquadra i ha assegurat que no han arribat a entrar a la facultat.

Atesa la situació que s’ha produït aquesta matinada i mati a la Facultat de Dret, les classes es suspenen el dia d avui.

— Facultat de Dret UB (@Dret_UB) October 23, 2019

El rector de la UB ha fet una crida a la ''calma i tranquil·litat'' i ha recalcat que les universitats públiques, amb el seu manifest, han aconseguit ''més que el Govern i el Parlament''. Elias feia referència, així, al fet que la UB va ser la segona universitat pública a aprovar un manifest que rebutja la "repressió i violència policial" i exigeix la llibertat dels presos polítics. El text, molt més contundent que el que firmava l'Associació Catalana d'Universitats Públiques la setmana passada, exigeix la "immediata posada en llibertat de les persones injustament condemnades o en presó provisional", i també que s'arxivin tots els processos penals i administratius en curs que s'hi relacionen. Sense explicitar-ho, això fa referència a les causes obertes contra els CDR empresonats o les 201 detencions que s'han fet aquests dies pels aldarulls, amb 28 persones en presó preventiva. En aquest sentit, les universitats mostren el seu suport a les "mobilitzacions cíviques i pacífiques" d'aquests dies i "rebutgen la repressió i la violència policial", que, afirmen, "ha ocasionat greus lesions a manifestants, amb l'agreujant d'haver utilitzat mètodes prohibits en diferents normatives, pròpies i internacionals".

stats