Els sindicats mantenen la vaga d'educació, però no rebutgen la proposta del departament

Educació no veu marge per incorporar noves reivindicacions més enllà de la reversió de retallades

Diana Silva
2 min
Docents preparant la vaga de cinc dies.

BarcelonaLa reunió d'aquest migdia entre el departament d'Educació i els sindicats ha acabat sense acord. La mesa sectorial ha durat gairebé dues hores, però no ha servit per trobar cap solució que permeti desconvocar la vaga del 25 i 26 de gener. Des dels sindicats, continuen valorant positivament la proposta d'Educació, però insisteixen que encara cal incorporar-hi elements que consideren essencials. "No estem rebutjant la proposta del departament, però volem pressionar al màxim per incorporar-hi noves mesures", ha remarcat la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura. Entre les reivindicacions hi ha la negociació de l'avançament del calendari, blindant el mes de juliol per la formació dels docents, donar seguretat als interins que no aconsegueixin plaça en els processos d'estabilització i que la reducció de dues hores lectives als de més de 55 anys es faci el setembre del 2023. Els sindicats asseguren que aquestes demandes no suposen cap esforç pressupostari i que són qüestió de voluntat política.

Per part del departament, la Secretaria General d’Educació, Patrícia Gomà, ha dit que les demandes sindicals "no encaixen" dintre l'acord actual, que se centra en la reversió de retallades. Ha insistit també que l'última proposta presentada, que inclou l'equiparació de condicions dels professors d'FP i la recuperació del complement d'antiguitat als 6 anys, ja posa fi a totes les retallades. Sobre la possibilitat d'arribar a un nou acord amb noves demandes, Gomà ha demanat que es faci un exercici de realisme i pragmatisme i ha advertit que el departament "no pot estar fent propostes cada setmana". Pel que fa a l'avançament del calendari escolar, tot i que Cambray ja va confirmar aquest dilluns que es mantindria per al curs vinent, Gomà ha assegurat que es parlarà amb la taula, el Consell Escolar i les juntes de directors per decidir conjuntament quines hauran de ser les compensacions per aquest avançament. En aquest sentit, demana als sindicats que concretin què volen dir amb "blindar el juliol".

Pròxima reunió sense data

Quan queda menys d'una setmana per a la vaga convocada, sindicats i conselleria han afirmat que continuaran parlant, però no s'han posat d'acord amb qui ha de fer el proper pas. Segons Segura, és el departament qui ha de convocar el comitè de vaga la setmana vinent i traslladar-li si han fet algun avenç respecte a les seves demandes. En canvi, des de la conselleria consideren que són els sindicats els qui han d'acabar de valorar si accepten la proposta que hi ha sobre la taula.

Més enllà de la negociació amb Educació, tots els sindicats estan valorant de manera conjunta si cal fer una consulta a tots els docents perquè es posicionin sobre si volen acceptar la proposta del departament o si prefereixen anar a la vaga. A hores d'ara, han anunciat convocatòries de vaga USTEC, CGT, la Intersindical i el Sindicat d'Estudiants. En el cas de CCOO, esperaran a veure el resultat de la consulta interna.

stats