Societat 24/07/2015

La vacuna contra la malària podrà comercialitzar-se a partir del 2017

L'Agència Europea de Medicaments ha donat la llum verda per fer-la servir en nadons d'entre 6 setmanes i 17 mesos

Efe
2 min
Investigadors al laboratori/KIM MANRESA

GinebraEl portaveu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Gregory Hartl, ha aplaudit que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en anglès) hagi aprovat aquest divendres la vacuna contra la malària, per a l'ús exclusiu en nadons d'entre 6 setmanes i 17 mesos. Hartl ha indicat que podrà comercialitzar-se "com a molt aviat a partir del 2017", després que el seu organisme i els diferents governs nacionals hi donin el vistiplau.

L'OMS es reunirà aquest octubre per discutir els informes sobre la vacuna, i les conclusions s'emetran al novembre. "Se n'analitzarà el cost en relació a l'eficàcia i la disponibilitat per adquirir-ne, entre altres qüestions", ha assenyalat Hartl, que ha subratllat que la introducció del medicament no ha d'aturar la resta de programes contra aquesta malaltia, com ara la distribució de mosquiteres impregnades d'insecticida o els tests de diagnòstic.

Ofereix una "protecció modesta"

S'espera que l'OMS emetrà un veredicte positiu sobre la vacuna, i si és així començarà un llarg procés perquè els països afectats en regulin l'ús i l'administració. El fàrmac, anomenat Mosquirix, ha estat desenvolupat per la farmacèutica GlaxoSimithKline (GSK) en col·laboració amb l'ONG PATH i diversos centres d'investigació africans. L'actual director del Programa de Malària de l'OMS, l'espanyol Pedro Alonso, va treballar durant 15 anys –abans d'assumir aquest càrrec– en l'elaboració d'aquesta vacuna.

En els estudis que s'han fet en set països africans, s'ha comprovat que la vacuna ofereix "protecció modesta" contra la malària en el primer any després d'administrar-la. Tot i l'eficàcia moderada, l'EMA ha decidit tirar endavant el medicament. Al món hi ha 3.200 milions de persones en risc de contraure aquesta malaltia. S'estima que el 2013 van caure malalts de malària uns 198 milions de persones, 584.000 de les quals van morir, el 90% a l'Àfrica.

stats