Societat 09/06/2023

El Vall d'Hebron i el Trueta busquen adolescents per revacunar-los contra el covid amb la vacuna d'Hipra

Cinc hospitals de l'Estat provaran la fórmula com a dosis de reforç en 300 joves d'entre 12 i 17 anys

Ara
2 min
Exemplars de Bimervax, la vacuna catalana contra el covid

BarcelonaCinc hospitals de l'Estat assajaran en 300 adolescents la vacuna contra la covid Bimervax, produïda pel laboratori català Hipra. A Catalunya, seran el Vall d'Hebron de Barcelona i el Trueta de Girona els encarregats de seleccionar i revacunar voluntaris d'entre 12 i 17 anys. A la resta d'Espanya ho faran tres centres madrilenys: el Puerta del Sur, el Montepríncipe i La Paz. L'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) va autoritzar recentment aquestes proves per avaluar si la injecció de reforç d'Hipra és segura en aquesta franja d'edat. L'únic requisit és que els subjectes hagin estat vacunats anteriorment, almenys sis mesos abans, amb dues dosis de Pfizer.

L'objectiu d'aquest estudi és confirmar si la resposta immunitària contra el covid augmenta un cop reben la vacuna d'Hipra i analitzar també la tolerància i la durada del seu efecte. Entre els cinc hospitals han de reclutar fins a 300 adolescents i cada centre ha habilitat un espai a la seva web perquè els interessats s'inscriguin, sempre amb el permís dels seus pares o tutors legals, ja que són menors.

Bimervax va ser aprovada al març per l'Agència Europea de Medicaments i per la Comissió Europea. Aquesta vacuna d'Hipra està basada en dues proteïnes recombinants, una que prové de la variant alfa i una altra de la variant beta, que s'uneixen en una sola estructura que permet generar una resposta immunitària contra la proteïna Spike del covid, la clau que utilitza el virus per infectar les cèl·lules. 

"Menys efectes secundaris"

Tot i ser l'última que ha arribat al mercat, la companyia gironina defensa que la vacuna té unes característiques que la fan més competitiva. Per exemple, la seva fórmula no té res a veure amb la que fan servir les vacunes de Pfizer o Moderna, que utilitzen la tecnologia d'ARN, sinó que és més clàssica i, de fet, ja s'ha fet servir per a les vacunes del papil·loma humà (VPH) i de l'hepatitis B.

Segons fonts d'Hipra, la seva administració com a reforç en vacunats amb altres immunògens "permetrà estimular de manera diferent el sistema immunitari". A més, l'empresa sosté que proporciona una immunitat superior durant més temps i provoca menys efectes secundaris, i es pot conservar en una nevera normal sense que calgui ultracongelar-la com les d'ARN (Pfizer i Moderna).

Fins abans de la pandèmia, Hipra es dedicava únicament a la fabricació de fàrmacs per a animals, un sector en el qual ha assolit un creixement molt solvent i continuat. Feia temps, però, que el grup d'Amer es plantejava fer el salt als medicaments per a persones i la crisi sanitària del coronavirus va accelerar aquests plans. Com que ja tenia una àmplia experiència en vacunació d'animals, no començava de zero a l’hora de passar a les vacunes per a persones.

stats