Societat 23/10/2013

Dos vídeos publicats per 'El País' mostren els cops dels Mossos a l'empresari del Gaixample

Les imatges avalen la versió d'alguns veïns. Juan Andrés Benítez va morir a l'hospital unes hores després de la detenció

Ara
2 min
Captura vídeo El País

BarcelonaDos vídeos enregistrats per veïns del Raval i que aquest dimecres publica Elpais.com mostren com els Mossos d'Esquadra van colpegar diverses vegades l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez, que va morir la matinada de diumenge 6 d'octubre després de ser reduït per la policia al carrer Aurora del barri del Raval de Barcelona.

La mort està sent investigada com a homicidi per un jutjat de Barcelona, que ja té els dos vídeos enregistrats des de dos balcons. El jutge ha imputat, de moment, l'home amb qui la víctima es va barallar minuts abans de ser detingut.

Benítez va morir dissabte a la nit a l'Hospital Clínic, després de la detenció policial. Les imatges avalen els cops i les puntades de peu que diversos testimonis han denunciat davant el jutge. Les declaracions judicials asseguren que almenys quatre Mossos van agredir Benítez amb cops i puntades de peu quan aquest era al terra, cridant de dolor.

Segons els testimonis i els informes policials, Benítez havia agredit sense motiu aparent una dona marroquina que esperava el cotxe a la porta de casa. Després es va barallar amb el marit d'ella, que va sortir a defensar-la.

La policia catalana manté que l'home es mostrava molt agressiu i va haver de ser detingut per haver agredit també uns agents. Els atestats policials, segons revela 'El País', assenyalen que quan els Mossos van arribar la baralla continuava viva, i que els agents van haver de separar els dos homes.

Els primers resultats de l'autòpsia demostren que la víctima va morir per "múltiples traumatismes sobre la regió craniofacial". Tot i que cap d'aquests cops va provocar una lesió en un òrgan vital, "van provocar un aturada cardíaca" que "es va veure afectada per altres factors", com "l'estrès" de la situació i "una malaltia cardíaca prèvia". Quan va morir, tenia trencats una dent, un pòmul, el nas i una cella, i presentava ferides als llavis, al cap i al front, a banda de lesions als braços, a les cames, als genolls i a la zona lumbar.

El cas està ara a l'espera de l'informe de la Policia Nacional -a qui el jutge ha encarregat la investigació- i de l'ampliació de l'autòpsia, que es durà a terme un cop obtinguts els resultats de toxicologia. La Policia Nacional està interrogant alguns testimonis i analitza els vídeos.

Diverses entitats socials, associacions de veïns i familiars de la víctima han demanat aquests dies una investigació exhaustiva sobre el cas. Portaveus d'Amnistia Internacional, l'Associació Catalana d'Empreses per a Gais i Lesbianes (Acegal), l'Assemblea del Raval, la plataforma Rereguarda i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona van demanar en roda de premsa que s'aclareixin les causes de la seva mort i van assegurar que almenys una desena de veïns van veure com els Mossos "apallissaven" la víctima. "Va passar un dissabte a les deu de la nit al carrer Aurora, és que ho va veure tothom", va dir Iñaki García, portaveu de l'Assemblea del Raval, que va explicar que els veïns que van presenciar els fets han quedat impactats per un succés tan "llarg i desagradable". "No tenim intenció de desacreditar un col·lectiu, només volem saber què ha passat", va dir Néstor Padial, portaveu de la família de la víctima. Les associacions estan estudiant la manera de personar-se com a acusació popular al cas.

stats