El culpable de matar una menor a l'espigó de la Mar Bella queda en llibertat

El jurat popular responsabilitza l'acusat d'homicidi, però el jutge no ordena l'ingrés immediat a la presó perquè creu que el veredicte s'ha basat sobretot en contradiccions

Un jurat popular ha declarat culpable d'homicidi aquest dimecres l'únic acusat de matar la menor de 15 anys Anita Castro i amagar el seu cos en un espigó de la Mar Bella de Barcelona l'abril del 2013. Tot i el dictamen de culpabilitat, el jutge ha decidit mantenir el jove en llibertat provisional, perquè creu que el veredicte s'ha basat sobretot en les contradiccions de l'acusat i no en proves sòlides, i considera que més endavant el podrien acabar absolent.

El jurat creu que l'acusat no va planificar amb antelació assassinar la menor però entén que la va acabar matant i que és culpable d'homicidi. Segons el veredicte emès pel tribunal popular, el noi va anar amb la menor a la platja de la Mar Bella i en un moment determinat "va acabar ofegant-la, submergint-la a l'aigua, amb el propòsit de matar-la o sabent que això podria passar". Després va amagar el cos en un forat de l'espigó.

Descarten l'accident i el suïcidi 

En la lectura del veredicte, els nou membres del jurat han admès que no hi ha "proves directes" que l'acusat matés Anita Castro, però sí indicis que descarten qualsevol altra possibilitat, com ara "la posició" com es va trobar el cos -nua i amb els braços alçats lligats amb un sostenidor- o el fet que aparegués en un forat de 60 centímetres de diàmetre entre les roques de l'espigó de la Mar Bella, on "només va poder ser introduïda per algú". Per això descarten l'"accident i el suïcidi".

Segons el jurat, els pèrits van explicar al judici que si Anita Castro hagués mort de manera accidental el seu cos s'"hauria trobat més deteriorat". També descarten el suïcidi, per les declaracions de la mare i una amiga de la menor, que van assegurar que "tenia moltes ganes de viure" i que "només pensava a tornar a l'Equador".

El tribunal popular considera que l'acusat va abusar de la seva superioritat perquè la menor anava beguda. En canvi no creu que es pugui aplicar al noi l'atenuant d'actuar sota la influència de l' alcohol, "perquè va ser capaç de tornar a casa en metro".

En llibertat provisional

A la vista del veredicte del jurat, la fiscalia i l'acusació particular han demanat una condemna de 14 anys de presó per homicidi per a l'acusat i han sol·licitat al jutge que derogués la llibertat provisional que li van concedir cinc mesos després de detenir-lo.

La fiscal ha recordat que en aquell moment es va optar per aquesta mesura per falta de proves, però ha assegurat que el veredicte del jurat "acabava amb la presumpció d'innocència" i agreujava "el risc de fugida" de l'acusat, que s'enfronta a una condemna mínima de 12 anys. Per això n'ha demanat l'ingrés a la presó sense fiança. En canvi la defensa ha assenyalat que el veredicte era "poc objectiu" i ha assegurat que recorrerà la sentència al Suprem.

Tot i així el magistrat ha decidit mantenir-lo en llibertat. Admet que el veredicte "canvia les coses i agreuja el risc de fugida", però ha advertit que el fet que el jurat s'hagi basat "en contradiccions més que en proves" i que la defensa recorri la sentència, obren la porta a una "possibilitat tangible i real que un tribunal superior acabi modificant el criteri" del jurat i l'absolgui. A més el magistrat ha tingut en compte l' arrelament de l'acusat, que s'ha casat i espera un fill.