Societat 18/09/2019

Vidreres deixa en mans dels veïns el futur del correbou

L'Ajuntament organitzarà una consulta popular per decidir si el continua celebrant

Maria Garcia
2 min
Un toro salta les tanques del públic durant el correbous de Vidreres

GironaEl correbou que Vidreres va celebrar durant la festa major passada podria ser l'últim de la seva història. Després que un toro saltés la tanca del públic i ferís 19 persones, l'Ajuntament va organitzar aquest dimarts una reunió per parlar del futur de l'esdeveniment amb l'entitat que organitza el correbou, Vidreres Correbou, i amb l'agrupació de Vidreres pel benestar animal.

L'alcalde, Jordi Camps, ha explicat que, després de parlar amb tots els implicats, han decidit organitzar una consulta popular perquè siguin els vidrerencs els que decideixin si l'esdeveniment s'ha de continuar celebrant. "Els veïns ens demanaven que fos el poble de Vidreres qui ho decidís, tan els partidaris com els detractors del correbous" ha apuntat.

El seu objectiu és celebrar-la abans de la primavera de l'any vinent però abans l'alcalde demanarà assessorament a la Generalitat i preguntarà com ho han fet d'altres municipis. Ara bé, Camps ha deixat clar que, en cas que el poble decideixi que continuï, l'Ajuntament farà una planificació de l'activitat "per fer-la més segura" i evitar que es torni a repetir un incident semblant al de l'última festa major.

D'altra banda, l'agrupació de Vidreres pel benestar animal ha criticat la decisió de l'equip de govern. "El maltractament animal no es consulta, s'aboleix", ha defensat la seva portaveu, Meritxell Arias, que també ha afegit que "la responsabilitat del que pogués passar en un futur no pot recaure mai en el poble perquè s'està jugant amb la vida de les persones i dels animals".

El de Vidreres és el segon ajuntament català que organitzarà una consulta popular per decidir el futur d'aquest tipus de celebracions, després que l'equip de govern de Santpedor (Bages) també anunciés a principis de mes que obriria un procés participatiu perquè els veïns decideixin si volen que es continui celebrant un correbou al municipi.

L'1 de setembre, durant el correbou de Vidreres, un toro va saltar la tanca del públic i va envestir diverses persones que miraven l'esdeveniment. Després va sortir del recinte i va fugir a través d'un bosc pròxim. La policia local el va intentar acorralar però finalment el va abatre. En total, va deixar al seu pas 19 persones ferides, una de les quals de gravetat.

El succés va tornar a obrir el debat del futur dels correbous de tot Catalunya i van sortir diverses veus contràries a aquest tipus de celebracions i més després que el Parlament abolís les corrides de toros. De fet, diverses entitats animalistes van denunciar l'Ajuntament de Vidreres per la via administrativa i, segons les associacions, podria arribar a rebre una multa de fins a 150.000 euros “per no haver garantit la seguretat de les persones i els animals”, segons van afirmar des d'AnimaNaturalis.

D'altra banda, la Generalitat va apostar aposta per obrir un debat "profund i serè" sobre els correbous però sense entrar a valorar si l'executiu és partidari de revisar les lleis existents.

stats