MOBILITAT
Societat 10/08/2017

Els vigilants del Prat voten entre quatre opcions per desbloquejar el conflicte

L'assemblea de treballadors s'allargarà tot el dia i fins al vespre no hi haurà veredicte

M. Vergoñós / P. Esparch
3 min
Ahir es van repetir les cues sense vaga als controls de la T1.

BarcelonaEls treballadors d'Eulen a l'Aeroport del Prat voten des de les 11.00 hores en assemblea la proposta de la Generalitat acceptada per l'empresa i la de màxims que defensa el comitè, encara que a última hora s'han afegit dues opcions intermèdies més que no havien estat negociades prèviament. Fins ara estaven sobre la taula la proposta del comitè, que demana un increment salarial de 350 euros en quinze pagues, i la del departament de Treball, de 200 euros en dotze pagues, que l'empresa va assumir.

Però en l'assemblea de treballadors, el comitè de vaga d'Eulen ha incorporat dues noves opcions. Una estableix un complement salarial de 200 euros en quinze pagues, i l'altra un augment de sou de 250 euros en quinze pagues. Cap d'aquestes dues noves propostes s'havien acordat prèviament en les reunions mantingudes des de la setmana passada entre Eulen i el comitè de vaga.

Un dels primers treballadors que ha votat, Diego, ha explicat a EFE que la seva opció ha estat la de 250 euros en quinze pagues, i ha assegurat que és l'opció preferida per la majoria dels seus companys, alguns dels quals han manifestat a la sortida que aquesta xifra és la que està generant més consens. A més, aquest treballador ha assenyalat que aquest tipus de mobilitzacions les haurien d'haver fet fa molt de temps, ja que des que va començar la crisi han perdut molt poder adquisitiu.

"Ens van començar a treure plusos i plusos, i ens hem quedat amb mil euros. Abans cobràvem 1.300 o 1.400, però fa tres o quatre anys que ens hem quedat sense res", ha lamentat. Fonts del comitè han assegurat que, fins a les 13.00 hores, ja han votat aproximadament mig centenar de treballadors d'Eulen a l'assemblea, que està previst que es prolongui fins a les 19.00 hores.

Assemblea "dura"

El comitè de vaga dels vigilants es va mostrar ahir pessimista i va considerar que la plantilla rebutjarà l'acord. "Crec que els treballadors no acceptaran la proposta", va assegurar l'assessor del comitè, Joan Carles Giménez.

Segons ell, l'acord que hi ha sobre la taula suposa dues retallades per als vigilants de l'aeroport de Barcelona. La raó és que els treballadors demanaven un complement salarial de 350 euros en 15 pagues, mentre que la proposta planteja un complement de 200 euros en 12 pagues. Per això, Giménez va pronosticar que l'assemblea d'avui serà "dura". Ahir també es va saber que actualment hi ha una quarantena de treballadors d'Eulen de baixa laboral, per diferents motius.

Si els vigilants del Prat no accepten la proposta, continuarà la vaga prevista. Les noves jornades d'aturades parcials estan convocades per a aquest divendres i diumenge. Però si no s'arriba a cap acord, la situació encara s'agreujarà més a partir de dilluns, quan la vaga passarà a ser total i indefinida. Sigui quin sigui el resultat de l'assemblea, els treballadors han volgut garantir que no es repeteixin les condicions amb què han estat fins ara i per aquest motiu van exigir a Aena que garantís per escrit que quan el servei torni a sortir a concurs es mantingui un personal mínim i el mateix salari a tots els empleats.

Per evitar córrer riscos, Aena hi va accedir i va enviar ahir al vespre -segons va confirmar el Govern- un escrit en què es comprometia a reconèixer el resultat de la mediació, en l'import de la licitació i en mitjans humans.

Vaga ajornada de la plantilla d'Ilunion

En paral·lel, els treballadors que vigilen les terminals del Prat, controlen l'accés dels empleats i supervisen les maletes facturades no faran vaga (de moment). La primera mediació entre el comitè de vaga i la direcció d'Ilunion, l'empresa concessionària del servei, va acabar ahir amb un principi d'acord que va permetre ajornar la protesta fins a l'1 de setembre. La direcció es va comprometre a abonar 100 euros al mes a tots els treballadors que ara no perceben cap complement salarial, amb efectes retroactius a l'1 de juliol. També ampliarà als 100 euros el plus d'alguns col·lectius, que actualment és d'uns 60 euros.

Aquestes condicions van propiciar que el comitè ajornés la vaga que havia de començar dimecres vinent. El portaveu del comitè d'Ilunion, Francisco Moseguí, va explicar que els treballadors reivindiquen complements salarials de 350 euros al mes per a la plantilla de l'aeroport de Barcelona, a més d'altres aspectes organitzatius. Va destacar que si en les pròximes setmanes no s'arriba a un acord, la vaga continuarà convocada, tot i que "l'esperança" és assolir una entesa. El director de relacions laborals a Ilunion, José Velasco, va argumentar que la diferència dels plusos que critica el comitè es deu, segons ell, al fet que alguns vigilants han entrat més tard a l'empresa o tenen menys experiència.

stats