Societat 07/04/2016

Encadenats contra la reobertura del CIE a la Zona Franca

El Parlament de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona ja van reclamar que es tanqués el centre

Montse Riart
2 min
Una vintena de persones s'encadenen davant del CIE perquè no es reobri

BarcelonaUna vintena de persones s'han encadenat aquest matí a primera hora davant del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona per reclamar que no es reobri, com es pot veure en aquest enllaç. El centre duu quatre mesos tancat per obres i s'ha de tornar a posar en marxa aquest mes mateix, tot i que el Parlament va reclamar al juliol que no es reobrís. L'Ajuntament de Barcelona també ho va exigir al novembre.

"Hem dit prou i hem decidit posar-hi el cos perquè el CIE no es reobri", diu el manifest que han llegit els activistes encadenats, que formen part de la campanya Tancarem el CIE. A més, han convocat una concentració de protesta el dia que finalment es reobri el centre a les set de la tarda a la plaça d'Urquinaona.

Quan el centre va tancar les portes per fer obres, ara fa quatre mesos, al CIE hi havia una cinquantena de persones que esperaven l'expulsió. Segons les entitats socials convocants de la protesta d'avui (Idiada,Tanquem els CIE's i SOS Racisme), la policia els va traslladar a altres centres de l'Estat o van acabar quedant en llibertat.

El CIE de la Zona Franca té capacitat per a més de 200 interns. Les obres de millora havien de servir, entre altres aspectes, per instal·lar-hi càmeres de seguretat en punts on fins ara no n'hi havia i perquè els interns poguessin disposar de banys a les estances. La previsió era que les instal·lacions tornessin a obrir portes a finals de mes, tot i que les entitats sospiten que la reobertura sigui imminent.

Recorden que tant al Parlament com a l'Ajuntament es van tirar endavant resolucions per tancar el centre. La portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, creu que "un ministre en funcions –en referència al ministre de l'Interior, Jorge Fernandez Díaz– no està legitimat" per mantenir obertes unes instal·lacions que "rebutja la majoria" de la ciutadania.

Les entitats esperen que mesures de pressió com les d'avui ajudin a tancar definitivament el CIE, però avisen que estaran pendents de si reobre per convocar immediatament una nova protesta a la plaça Urquinaona el dia que entri en funcionament.

stats