Violència sexual

Vuitanta rebaixes de pena a agressors sexuals en mig any a Catalunya per la llei del 'només sí és sí'

Els tribunals catalans han reduït la condemna en un 40% de les 196 sentències revisades

2 min
Joves manifestants durant les mobilitzacions del 8-M defensant el només sí és sí.

BarcelonaSis mesos després de l'aprovació de la llei del només sí és sí continua el degoteig de rebaixes de condemnes a agressors sexuals. La nova llei posa el consentiment al centre de les violències sexuals i elimina la distinció entre agressió sexual i abús, però, en fer-ho, estableix una nova forquilla de condemnes que oscil·la entre els 4 i els 12 anys de presó per a les agressions sexuals amb accés carnal, en lloc del marge d'entre 6 i 12 anys de l'anterior Codi Penal. I això ha fet que molts condemnats demanin una reducció de la pena. En l'últim mig any, els tribunals catalans han analitzat 196 sentències, segons les últimes dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i en quatre de cada deu casos els magistrats s'han inclinat per reduir la condemna.

Segons les dades, en total 81 agressors sexuals s'han vist beneficiats pel canvi de penes fins ara a Catalunya i vuit han estat excarcerats en virtut de la rebaixa. A tot l'Estat, el nombre d'agressors sexuals que han vist rebaixada la condemna s'enfila fins a 978 i en un centenar de casos les reduccions han implicat la sortida de presó dels penats. En aquest cas, cal tenir en compte que alguns tribunals espanyols no han facilitat dades i, per tant, el nombre total de rebaixes i excarceracions podria ser superior.

Diversitat de criteris

A diferència del criteri de la Fiscalia –que en la seva circular arran de la nova llei del només sí és sí aposta per analitzar cas per cas i mantenir les penes que estan dins de la nova i l'antiga forquilla–, el Tribunal Suprem considera "obligatori" l'aplicació de la rebaixa d'acord amb el principi de retroactivitat, que marca que als presos se'ls apliqui sempre la llei més beneficiosa. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha inclinat per seguir el mateix criteri i ha reduït la pena als cinc agressors sexuals de qui ha revisat la condemna.

En canvi, a les audiències provincials s'han seguit diversos criteris. Qui més sentències ha revisat és l'Audiència de Barcelona. Dels 130 casos analitzats, però, ha rebaixat la pena a 40 presos (un 30%) i n'ha excarcerat quatre. En canvi, l'Audiència de Tarragona, el segon tribunal català amb més revisions (35), ha reduït la condemna a més de la meitat dels penats, 19 en total i dos han acabat excarcerats. A l'Audiència de Girona el percentatge és superior encara i un 72% dels onze casos analitzats, un total de vuit, han acabat amb rebaixa i dos interns han sortit de la presó. A l'Audiència de Lleida el percentatge de rebaixes (9) respecte del total de casos revisats (15) se situa en un 60%.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats