Barcelona
Societat 30/07/2021

Els usuaris de les platges metropolitanes s'hi gasten cinc euros per visita

Deu milions de persones hi van cada any durant l'estiu i les més ben valorades són Gavà, Badalona i Castelldefels

Clara López Alcaide
2 min
La platja de Barcelona durant un dia d'estiu en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDeu milions de persones trepitgen cada any les platges de l'àrea metropolitana de Barcelona i generen un impacte econòmic global de 60 milions d'euros durant la temporada alta d'estiu –que va del maig al setembre–. Segons un estudi impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), cada visitant es gasta de mitjana 4,9 euros cada cop que va a la platja durant el mes de juliol. Això vol dir uns ingressos setmanals que, en xifres totals, s'enfilen fins als 2,2 milions d'euros.

Barcelona és el punt del litoral on els usuaris gasten més per visita de mitjana, però si es miren el total de visitants que registren les platges, les que concentren imports més alts cada any són les dels extrems de l'àrea metropolitana: les platges de Badalona, Sant Adrià de Besòs, Montgat –per la banda nord– i Gavà i Castelldefels –per la banda sud.

Segons l'informe, la major part de la despesa es destina a menjar i beure, ja sigui en bars o restaurants arran de mar o bé en comerços abans d’arribar a la platja. "Allà on hi ha més despesa és a les platges urbanes, on les activitats estan molt accessibles, hi ha un passeig marítim, un supermercat o botigues", ha explicat Elena Domene, cap de l'àrea de sostenibilitat urbana de l'IERMB i coautora de l'estudi. De l’impacte econòmic total, el 65% correspon a la despesa que fan els usuaris en els serveis a les platges i el 34% restant, és l’efecte indirecte sobre comerços, serveis d’aparcament i transport i també activitats d’oci.

Visites sobretot de residents

La majoria dels visitants d'aquestes platges són residents d'algun municipi de l'àrea metropolitana (90%), fet que, segons els autors, revela "la funció social" d'aquests espais. El document també recull que la proximitat de les platges és la principal raó que porta els usuaris a visitar-les, sobretot al sud de Barcelona, seguida de la qualitat ambiental, que destaca a les platges de Montgat, Badalona i Sant Adrià. En el cas dels usuaris de les platges del sud de Barcelona, bona part hi van buscant el lleure i el descans.

Hi ha, a més, un efecte del transport públic en aquestes visites. "Les platges de Barcelona ciutat són platges on la gent arriba amb transport públic i el cost del viatge no és tan elevat. En canvi, a Gavà i Castelldefels és on s’arriba més en cotxe i, per tant, aquestes tenen un cost de viatge més elevat", ha indicat Albert Gasull, director de l'espai públic de l'AMB. Segons l'estudi, les platges més ben valorades són les del sud i el nord de l'àrea metropolitana (Gavà i Castelldefels i Badalona), que disposen d'una bona connexió per carretera i en transport públic.

Sostenibilitat ambiental

Els impulsors de l'estudi han alertat sobre la reducció de la superfície de sorra del litoral, com a resultat del canvi climàtic, i han destacat la importància d'equilibrar l'activitat econòmica amb la sostenibilitat ambiental de les platges. "Hem millorat molt les platges des del punt de vista ambiental i això no ha suposat un efecte en l’impacte econòmic. Són dues funcions que poden conviure", ha assegurat Dani Palacios, cap de servei de Platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que ha reivindicat, a més de l'impacte econòmic d'aquests espais, el seu valor "cultural i paisatgístic" a la zona.

stats